ODLIČAN IZBOR

Evo zašto je palenta bolja od tjestenine

24.04.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Za uspješno kuhanje palente od cjelovitog brašna potrebno je puno miješanja, no postoji odličan i nekompliciran način kuhanja tog zdravog jela, i to bez grudica

U osnovi je palenta samo obična kukuruzna kaša, no vrlo je bitno što činite s njom i kako je pripremate, a predstavlja odličnu alternativu za redovit unos škroba. Palenta, koja je napravljena od kukuruza, ne sadrži škrob, tako da je odličan izbor ako ste osjetljivi na gluten ili pak imate celijakiju, piše www.tastemag.co.za

Palenta je tjestenina sa sjevera Italije, gdje je plodno tlo za uzgoj kukuruza, te se redovito nalazi na dnevnom meniju Talijana, osim onih u venecijanskom području, gdje se preferira bijela palenta.

Kako jednostavno i bez komplikacija skuhati palentu od cjelovitog brašna, otkriva Stephanie Alexander u svojoj knjizi 'The Cook's Companion'.

Uzmite vatrostalnu zdjelu koja veličinom dobro odgovara loncu za kuhanje, a u njemu zagrijte dovoljno vode da lagano podgrijava vatrostalnu zdjelu. Za to vrijeme u vatrostalnoj zdjeli prema receptu na pakiranju kuhajte palentu. Zatim uzmite komad folije za hranu i prekrijte vatrostalnu zdjelu te je ostavite da stoji na loncu u kojemu ključa voda i stvara paru. Lonac s vodom dovoljno je napuniti do pola da ne bi kipjela van.

Svakih dvadesetak minuta vatrostalnu zdjelu podignite iznad lonca, ali pažljivo, da se ne opečete na vruću paru, podignite foliju i dobro promiješajte palentu od vrha prema dnu. Kuhajte sat do sat i pol, sve dok ne bude mekana. Ako želite, kada je gotova, u palentu dodajte malo maslaca, mascarponea ili maslinovog ulja. Prilikom serviranja možete je i posuti s malo parmezana.

Ukoliko palentu želite poslužiti uz glavno jelo, dobra ideja ju je malo prepeći te je poslužiti s piletinom, janjetinom ili govedinom.

U tome slučaju, kada se ohladi, palentu pokrivenu folijom stavite u hladnjak da bi se stisnula. Nakon toga je pospite s nekoliko kapljica maslinovog ulja te je pecite sve dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite je s pečenom svinjetinom, piletinom, janjetinom sa začinskim biljem ili govedinom.

Na palentu izrezanu na kriške možete staviti šunku i sir, poput mozzarelle ili gorgonzole, te malo zapeći, što će uz salatu činiti slastan obrok.