LJUBAVNIK, PRIJATELJ ILI ŠEF

Kako prepoznati psihopate u svom životu

14.05.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Između jedan i tri posto stanovništva pokazuje psihopatske osobine, pa tako, ako na Facebooku imate stotinu prijatelja, velike su šanse da je barem jedan od njih psihopat. Oni pak ne moraju biti kazneno opasni, no vrlo lako mogu biti velika emocionalna prijetnja. Evo kako ćete uočiti iza čije se maske krije psihopat

Upoznali ste muškaraca koji je predobar da bi bio stvaran – šarmantan je, pouzdan te imate bezbroj zajedničkih točaka. No, uskoro shvaćate da stvari nisu baš tako idilične. On nestaje na nekoliko dana i pojavljuje se s gomilom isprika, znate da biste trebali dići ruke od svega, no on vam jednostavno ne izlazi iz glave.

Ili je možda pak vaš šef taj koji dominira vašim mislima, previše riskira u poslu te vas tretira kao pijuna u svojoj igri? A možda imate kraj sebe prijateljicu koja uvijek traži usluge, posuđuje odjeću, a zatim se useli u vašu gostinjsku sobu i baci oko i na vašeg muškarca?

Pitate se što ti ljudi imaju zajedničko? Istina bi vas mogla itekako zapanjiti – svi oni imaju osobine psihopata. Mnogi od nas su bivšeg partnera ili pak šefa nakon neugodnog iskustva na poslu nazvali psihopatom, no mali broj zna točno što ta riječ znači. U osnovi riječ, psihopat opisuje osobu koja je krajnje sebična i nimalo ne brine o drugima. Za njih život je igra, a sve do čega im je stalo je da pobijede, piše Daily Mail.

Teži oblici psihopata često završavaju u zatvoru zbog kaznenih djela kao što su ubojstva, nasilje i prijevare, no postoje i one osobe s psihopatskim osobinama, ali bez tendencije da postanu kriminalci. Tako, kako piše Daily Mail, između jedan i tri posto stanovništva pokazuje psihopatske osobine, a evo kako ćete ih prepoznati.

Je li vaš partner psihopat?

Ljubav može biti slijepa, a psihopati su nevjerojatno vješti u glumljenju ljubavi. No, njima ljubav ne znači ništa, a glume da nekoga vole samo kako bi mogli dobiti ono što žele. Partner psihopat vam jedne sekunde izjavljuje ljubav, a već druge prijeti da će vas ostaviti i tako u krug, sve dok vaše samopoštovanje ne bude toliko nisko da ste nesposobni za bijeg. Nestajat će i neće ga biti danima, uzet će novac iz vašeg novčanika, prevarit će vas – no kada ga suočite s njegovim nedjelima, on će vas uvjeriti da pretjerujete. On će tako izokrenuti cijelu situaciju da ćete se na kraju vi njemu ispričavati.

Što učiniti?
Prihvatite činjenicu da psihopatskog partnera nikada nećete moći promijeniti te da on nikada neće biti sposoban voljeti vas. Ako ga odlučite napustiti, ako osjetite potrebu, potražite pravni savjet te se okružite osobama od povjerenja. Ako ga ne možete napustiti odmah, barem se osigurajte i otvorite si zaseban bankovni račun. Vježbajte kako biti uporan, govorite mirno, ali odlučno. Držite se svoje priče i nemojte pokleknuti njegovom vještom uvjeravanju i izvrtanju istine. Možda će on, ako budete dovoljno ustrajni, ali ne pretjerano uporni, učiniti vama uslugu i ostaviti vas.

Stručnjaci procjenjuju da psihopata najviše ima u poslovnom svijetu
Je li vaš najbolji prijatelj psihopat?
Ova vrsta prijatelje će se pojaviti niotkuda, ali će se i prije nego li se snađete uvući u svaki aspekt vašega života. Oni točno znaju što žele, no kako su jako zabavni, teško im je odoljeti. Oni će biti prvi koji će reći: 'Idemo tulumariti', jer njih budućnost jednostavno ne brine.

Stvorit će dojam bliskosti te se pretvarati da vam otkrivaju sve svoje najintimnije stvari kako bi vas potaknuli da i vi učinite isto. Čak je dokazano i da su psihopati vrlo dobri u oponašanju govora tijela i načina govora kako bi stvorili privid bliskosti. Nakon toga, vrlo brzo počinju tražiti usluge, pa će tako možda htjeti jedno vrijeme živjeti kod vas ili pak posuditi novac.

Što učiniti?
Zapitajte se traži li vaš prijatelj sve veće i veće usluge, bez da vam to vrati protuuslugom. Potiče li vas da se udaljite od ostalih prijatelja ili pak da upotrijebite svoja poznanstva kako bi se okoristili? Ima li taj prijatelj ijednog drugog prijatelja osim vas?

Psihopat vam neće moći nauditi ako izbjegavate s njima podijeliti svoje intimne podatke, ne zovete ga i ne podupirite njegove planove. Psihopati nemaju osjećaj odanosti, pa će tako vrlo brzo naći novu žrtvu.

Je li vaš šef psihopat?
Stručnjaci procjenjuju da, osim u kriminalnom miljeu, psihopata ima najviše u poslovnom svijetu. Mnoge osobine koje čine osobu uspješnu u poslovnom svijetu - ekstremno samopouzdanje i nemilosrdnost - klasične su psihopatske osobine. S takvim osobama je možda zabavno raditi dok stvari idu dobro i prema planu, no pripazite se kada stvari krenu nizbrdo. Psihopati će tada kriviti sve i svakoga samo ne sebe te pobjeći ostavljajući za sebe nered.

No, psihopat u uredu ne mora nužno biti osoba na visokoj poziciji, to može biti i tiha i mirna osoba kojoj se svi obraćaju kada imaju probleme.

Što učiniti?
Dobro čuvajte podatke s e-maila i spremite sve kopije svih e-mailova koji sadrže nerazumne zahtjeve ili neprofesionalno ponašanje, to će vam dobro poslužiti ako vas uredski psihopat odluči postaviti kao žrtvenog jarca ako nešto pođe po zlu.

Neka vam ne bude nelagodno odbiti napraviti usluge kolegama koje vas stavljaju u nelagodan položaj. Održavajte simpatičan, profesionalni odnos s uredskim psihopatom, ali ne otkrivajte im sve informacije kako ih ne bi mogli koristiti protiv vas.