STROGA PRAVILA PROIZVODNJE

U Hrvatskoj proizvedeno prvo košer vino

Bionic
Reading

Hrvatska je dobila svoje prve košer vino, a proizvela ga je istarska tvrtka Agrolaguna

Pod vodstvom rabina Židovske vjerske zajednice Bet Israel, dr. Kotela Da Dona, porečka Agrolaguna proizvela je prvo vino u Hrvatskoj koje je napravljeno po zahtjevnim propisima židovske prehrane, piše Večernji list. 'Često se ne

razumije značenje pojma košer vino. Najjednostavnija definicija to vino opisuje kao ono koje se proizvodi u skladu s halahom (skupom pravila za život), dakle ne kao zasebna vrsta vina, već kao vino koje se proizvodi na propisani košer način', pojasnio je rabin Da Don.

Košer način proizvodnje vina podrazumijeva da se grožđe iz vinograda ne može koristiti za pravljenje vina prve četiri godine od sadnje. Svake sedme godine zemlja mora počivati i na njoj se ništa ne radi, a između vinove loze ne smije ništa biti zasađeno. Sva oprema za proizvodnju vina mora biti košer. Sve što se dodaje vinu mora imati potvrdu da je košer, odnosno da nije riječ o stvarima životinjskog podrijetla poput, primjerice, želatine. Grožđe mogu brati i proizvoditi vino samo oni Židovi koji drže Šabat i pridržavaju se ostalih zapovijedi iz Tore.

'Ovo je posebno važno za zajednicu kojoj sam na čelu 14 godina, a to je da smo tek sada bili u mogućnosti naći dovoljno religioznih Židova za proizvodnju vina', rekao je rabin Da Don. Dosad je proizvedeno 10 tisuća boca vrhunske malvazije i merlota, a vino je predstavljeno u Dubrovniku gdje se obilježavao blagdan Pesah. Rabin Da Don kaže kako je hrvatsko košer vino bilo pravi hit. Prvo hrvatsko košer vino moći će se nabaviti u Agrolaguni te u Bet Israelu.