ČOKOLADA TEČE U POTOCIMA

Je li ovo najbolji kulinarski video do sada?

23.04.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Neki kulinarski video uradci demonstriraju kako pripremiti recept točno, bez najmanje pogreške, drugi nam pak približavaju sve kuhinje svijeta koje inače ne bismo imali prilike vidjeti, no postoji i ovaj video koji izaziva zazubice i rijetko koga ostavlja ravnodušnim

Gledajući ovaj video, jednostavno poželite okusiti tu tamnu, otopljenu čokoladu, a oni zagriženi ljubitelji čokolade i slastica možda će poželjeti dati otkaz, preseliti se i po cijele dane peći kolače. Ne znamo koga bi ovaj video ostavio ravnodušnim, ali nas je ovaj bajkoviti prikaz popularne torte Sacher jednostavno oborio s nogu.

Torta Sacher bečki je desert od dva sloja guste, blago gorke čokolade, u sredini biskvita nalazi se sloj marmelade od marelica, a obavijen je tamnom čokoladnom glazurom.

Izazivamo vas da pogledate ovaj video i ne poželite i sami napraviti i pojesti savršeni spoj čokolade.

Potrebni sastojci:

180 g čokolade za kuhanje
140 g maslaca
160 g šećera
8 jaja
120 g brašna
10 g vanilin šećera
100 g džema od marelica

Za glazuru:
250 g čokolade za kuhanje
120 g šećera u prahu
120 ml vode
1 žličica margarina

Priprema:

Prije svega u zdjelu stavimo omekšali maslac, malo ga izmiješamo, dodamo omekšanu čokoladu (ne sasvim rijetku) i izmiješamo sastojke. Zatim dodamo prosijano brašno, šećer i vanilin šećer pa sve izradimo u jednoličnu smjesu.

U dvije zasebne zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka, od kojih istučemo čvrsti snijeg. Sada u smjesu od čokolade, uz stalno miješanje, dodajemo jedan po jedan žumanjak te umiješamo snijeg od bjelanjaka (prvo dobro umiješamo 2 žlice snijega, a zatim nježno i ostatak). Kalup za tortu namažemo maslacem, pobrašnimo ga i u njega istresemo pripremljenu smjesu za tortu. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C otprilike sat vremena.

Gotov biskvit izvadimo iz pećnice, ostavimo dvije-tri minute da se malo opusti, izvadimo ga iz kalupa i ostavimo da se ohladi. Biskvit zatim horizontalno prerežemo po pola, rastvorimo te obje polovice s unutarnje strane premažemo marmeladom i ponovo spojimo. Spojene polovice biskvita za daljnju obradu položimo na rešetku za torte, ispod koje stavimo papir za pečenje da nam se kasnije čokolada ne razlijeva po radnoj površini.

U tavu ulijemo otprilike 50 ml vode (toliko da malo razrijedimo marmeladu), dodamo preostalu marmeladu i stalno miješajući ugrijemo je na vatri. Dobivenom razrijeđenom, još vrućom, marmeladom premažemo cijelu tortu izvana te je ostavimo da se caklina ohladi.

Za to vrijeme u zasebnu zdjelu iznad pare stavimo šećer u prahu, dodamo vodu i miješamo dok se ne rastopi. Zatim dodamo istrganu čokoladu za kuhanje i dalje miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.

Dobivenom glazurom prelijemo tortu, a paletnim nožem brzo je zagladimo po cijeloj površini i sa strane. Višak tekuće čokolade koja iscuri ostavimo da se prelije niz stranice torte kroz rešetku. Video recept torte možete pogledati ovdje.

Recept preuzet sa stranice www.crochef.com