OMILJENA TJESTENINA

Kako pripremiti savršene špagete

07.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Špageti su vrsta omiljene tjestenine u svakoj obitelji, a posebno ih vole klinci. Ako vam nedostaje ideje na koji ih način spremiti i kako da budu najukusniji, evo nekoliko savjeta ravno iz Italije

Talijani vjeruju da se karakter osobe može odrediti već po tome na koji način jede špagete, a smatraju da se trebaju jesti samo vilicom, što je suprotno uvriježenom mišljenju da je potrebna i žlica. Također, špageti bi se trebali posluživati u toploj i plitkoj posudi, umjesto u klasičnim tanjurima.

Špageti inače potječu iz Napulja, a najduži komadi tamo su znali biti i po 50 centimetara. Naziv špageti nastao je iz riječi spago što bi na talijanskom značilo tanka uzica. Uz klasičnu debljinu špageta, postoje i oni deblji, koji se dulje kuhaju, te potpuno tanki, špagetini.

Moderno doba donijelo je integralne špagete od cjelovitih žitarica i oni su svakako zdraviji, ali Talijani ih rado izbjegavaju i za njih su najbolji oni prema staroj recepturi. Uz integralne špagete možete probati one s raznim dodacima, poput špinata. Ako ste vični kuhanju, upustite se u izradu špageta kod kuće

Špageti se mogu pripremiti na puno načina
Kako kuhati špagete?

Kada su skuhani, špageti bi trebali biti mekani, a ne gumeni te nikako slijepljeni. Još jedan pokazatelj da su špageti dobri jest čista voda nakon kuhanja, a ako je bjelkasta, znači da su rađeni od običnog bijelog brašna. Vodu od kuhanja sačuvajte jer može biti zgodna za spravljanje umaka. Talijanski kuhari nemaju naviku cijediti špagete nakon kuhanja nego ih iz lonca radije vade lopaticom za tjesteninu. Tako špageti ostaju mokri i ne lijepe se.
Bez obzira na koji način ocijedili špagete, kuhari preporučaju da ih odmah poslužite u toplu zdjelu.

Pet najboljih umaka za špagete

Glavni sastojci karbonara umaka su jaja i slanina. Karbonara nema klasični kremasti izgled, ali ako umutite sirovo jaje i dodate sir, pri topljenju će se sve povezati. Možete isprobati kombinaciju sa šparogama te mascarponeom i gorgonzolom.

Bolognese je umak s mljevenim mesom i rajčicom te spada među klasične talijanske recepte. Poznat je još i kao ragu.

Marinara je umak od dagnji, ali možete po vlastitom izboru napraviti kombinaciju omiljenih morskih plodova. U ovaj umak možete dodati pasiranu rajčicu, vino i češnjak.

Vongole je umak od školjki, a kuhari preporučuju da uz njih kombinirate komadiće rajčice, češnjak, masline i mrvicu pasiranih inćuna.

Tajna ukusnih špageta s mesnim okruglicama je u izradi mesnog dijela. Da bi bile sočne i meke, kruh prije miješanja s mesom namočite u toplo mlijeko, a zatim okruglice napravite u klasičnom umaku od rajčice.