PROBLEMI U ŠKOLI

Evo što se događa s djecom kad su umorna

23.04.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Prosječni šestogodišnjaci ne idu na spavanje prije 21.30 sati, a novo istraživanje pokazuje da čak dvije trećine djece ne spava dovoljno, što im uzrokuje probleme u školi

Problem s kasnijim odlaskom u krevet ide tako daleko da djeca ne mogu pratiti nastavu, a četvrtina ih je priznala da zadrijemaju u školi barem jednom tjedno.

Tu situaciju dodatno pogoršavaju televizija, računalo i ostale moderne spravice jer djeca zaspu uz njihov šum umjesto da im roditelji čitaju priču za laku noć.

Oko 70 posto djece igra razne igrice na konzolama svaku večer, a 62 posto gleda snimke i spotove na YouTubeu. Neki priznaju da su znali biti budni i do pet ujutro jer su zaboravili na vrijeme.

U britanskom istraživanju je sudjelovalo dvije tisuće djece, a rezultati pokazuju da prosječni šestogodišnjak ide u krevet u 21 sat i 33 minute. S osam godina djeca u prosjeku idu na spavanje u 21 sat i 49 minuta, a sa 15 godina desetak minuta prije ponoći.

Osim što je zabrinjavajući nedostatak sna, tvrtka koja je vršila istraživanje, Travelodge, kaže da djeca nemaju kvalitetne aktivnosti prije spavanja, već se uz silne igrice, internet i televiziju pretvaraju u male zombije

Jan Turner iz udruge Sleep Council provela je istraživanje sa 250 učitelja iz osnovnih škola u Velikoj Britaniji i ispostavilo se da je teško raditi s djecom jer je devet od deset učitelja reklo da su mališani umorni i nenaspavani. Dodala je da roditelji trebaju biti stroži i pobrinuti se da djeca na vrijeme odu na spavanje te normalno funkcioniraju.