ZNANSTVENO DOKAZANO

Zašto muškarci polude kad prate nogomet

20.04.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Dečki će uvijek biti dečki bez obzira koliko godina imaju, posebno kada gledaju utakmicu svog omiljenog tima, a nova istraživanja pokazuju zašto je tako

Prema studiji objavljenoj u Plus One tijekom sportske utakmice kod muškaraca se izlučivanje hormona testosterona i kortizola povećava, posebno kod mlađih.

Dok su u iščekivanju hoće li njihov tim konačno dati gol i pobijediti, zjenice se šire, a puls raste. Dio hormona testosterona zaslužan je za uzbuđenje koje muškarce preplavi kada igra započne.

Znanstvenici sa sveučilišta u Nizozemskoj i Španjolskoj došli su ovih rezultata, a prenosi ih Msnbc.com.

Znanstvenici su koristili pet mililitara sline 50 španjolskih navijača koji su pratili finalnu nogometnu utakmicu Svjetskog kupa između Španjolske i Nizozemske. Španjolska je pobijedila, a rezultat je bio 1:0.

Zaključili su da je porast adrenalina i želja za uspjehom omiljenog tima povezana i sa statusom u društvu te bi se nogometni fanovi osjećali ugroženima da njihova momčad nije pobijedila. Razina kortizola i inače je nešto viša kod muškaraca nego kod žena, a on se uz adrenalin smatra hormonom nadbubrežne žlijezde.

'Iz ovih razloga gledanje utakmice i iščekivanje pobjede puno je stresnije muškarcima nego ženama', objasnio je jedan od znanstvenika, Leander van der Meij iz Španjolske. Dodao je da priželjkuju što bolji rezultat te im je utakmica puno stresnija nego ženama.

Kod starijih muškaraca kortizola je bilo manje nego kod mlađih pa su znanstvenici zaključili da se oni lakše nose sa stresom koji potiče gledanje utakmice.