PROVJERITE JOŠ JEDNOM

Mislite da znate sve o pivu?

19.04.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', svakoga tjedna donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe, Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom

Kroz povijest su ga koristili kao tekući kruh, sredstvo za plaćanje i žrtvu bogovima. Danas ga prvenstveno pijemo iz hedonizma, kao osvježenje ili idealnu kombinaciju uz dobro jelo. Riječ je, naravno, o pivu.

Pjenušavo osvježavajuće piće s malom koncentracijom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno vrenjem pivske sladovine, postalo je jedno od najomiljenijih pića na svijetu.

'Danas se uvriježila definicija piva kao pjenušavog, slabo alkoholnog pića gorkog okusa i hmeljne arome, a između ostalog, i hmelj je ono što razlikuje prvobitna piva od suvremenih. Pivo je proizvod alkoholnog vrenja pivske sladovine, a ona je vodeni ekstrakt pivskog slada (osušenog isklijalog pivskog ječma), neslađenih sirovina i hmelja. Pivo se kroz povijest mijenjalo, bistrilo, jačalo i slabilo, a usavršavano je najviše na sjeveru Europe, gdje nije uspijevala vinova loza (a gdje je zapravo pivska kultura i danas najrazvijenija).

Kombinirano je s voćem i aromatičnim travama, prinošeno kao žrtva bogovima, korišteno u religioznim obredima, konzumirano kao hrana i kao lijek, služeno na gozbama. Pivo ima veliku prehrambenu vrijednost, a fiziološki učinci su višestruki. Pivo pojačava apetit zbog gorkih sastojaka hmelja i visokog udjela vitamina grupe B, ima jako diuretičko djelovanje i djeluje sedativno (umiruje i poboljšava san). Zbog navedenih učinaka pivo ne samo da je tekuća, već i funkcionalna hrana', objašnjava dr. sc. Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanaca opskrbe Karlovačke pivovare.


Iako se pivo proizvodi stoljećima, a prvi pisani tragovi sežu iz drugog tisućljeća prije Krista, tek između 12. i 15. stoljeća u proizvodnju piva se uvodi hmelj kao sastojak po kojem je pivo i danas prepoznatljivo. U početku su se za pivo s hmeljem ili bez hmelja koristile različite riječi, tako je primjerice u engleskom jeziku beer bio naziv za pivo koje sadrži hmelj dok se riječ ale odnosila na pivo bez hmelja.

'Prema proizvodnim principima, danas razlikujemo dva osnovna tipa piva: pivo gornjeg vrenja ili engleski tip piva i pivo donjeg vrenja ili kontinentalni tip piva. U ovu drugu skupinu spadaju i piva koja se proizvode u hrvatskim pivovarama, a to su lager piva. Lager je danas marketinški najuspješniji tip pivarskog proizvoda. Lager piva se piju ohlađena na 3 – 15 stupnjeva, imaju bogatu pjenu i izraženu gorčinu i hmeljnu aromu, a imaju i relativno velik udio neprevrelog ekstrakta (a time i bogat okus)', kaže Nemet.

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.