EMOCIJE SVE OTKRIVAJU

Što način na koji se ljutite govori o vama?

19.12.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Ako dobro promotrite, način na koji se ljutite otkrit će vam mnogo toga o vama samima. Ako vam se ne bude svidjelo to što vidite, postoje načini da to promijenite

Ljudi se ljute na različite načine. Neki odmah planu, neki šute i trpe, a neki njeguju pasivno-agresivan stil, piše msnbc.msn.com. Koji je vaš stil ljutnje? Kako biste to otkrili, ali i nešto više o samima sebi, pročitajte sljedeći scenarij, a potom odaberite reakciju koja je najbliža vašoj.


Vi i vaš suprug stalno se svađate. Nakon što još jedna u nizu prepirki oko kućanskih poslova preraste u svađu, uzimate telefon i u suzama zovete sestru da biste joj se požalili. Ona vam ponudi nekoliko savjeta i obeća vam da nikomu neće reći ni riječi. Nakon tjedan dana sjedite sa širom obitelji na večeri. Vaš brat diskretno se nagne do vas i pita vas jeste li izgladili stvari sa suprugom. Vama odmah postaje jasno da je sestra razgovarala i s drugima o vašem problemu.

Vi ćete...
1. …ljutito ustati i pozvati sestru da vam se pridruži u drugoj prostoriji, a potom ćete joj jasno kazati da je izdala vaše povjerenje sve dok se ona ne rasplače.
2. …ljutito stisnuti zube i tijekom večeri sestru nećete nijednom ni pogledati. Kad vas ona kasnije bude pitala što nije u redu, vi ćete reći da je sve u redu, ali joj se tjednima nećete htjeti javiti na telefon.
3. …nastaviti sjediti za stolom, ali s grčem u želucu. Potom ćete cijeli vikend provesti mozgajući o tom problemu. Sestri nećete reći ni riječi, ali ćete joj u sebi ozbiljno zamjeriti.
4. …odlučiti zaboraviti na incident tijekom te večeri, ali ćete idući dan pozvati sestru na kavu. Potom ćete joj objasniti da je izdala vaše povjerenje te da će trebati vremena da joj ponovno vjerujete.

Napadački stil

Ako ste odabrali prvu reakciju, znači da ste osoba koja burno i glasno reagira kada je ljuta. Vjerojatno smatrate da će takva reakcija dati trenutne rezultate u razrješenju situacije. Problem je što vas drugi vjerojatno doživljavaju kao osobu koja zlostavlja druge, ali i kao osobu 'kratkog fitilja'. Usto, kažu stručnjaci, takvo ponašanje dugoročno može uzrokovati kardiovaskularne bolesti jer intenzivno reagirate na stres. Umjesto takve reakcije, bilo bi dobro da najprije u sebi promislite o emocijama koje u tom trenutku osjećate. Ako ne reagirate odmah burno, ne znači da ste slabi. To je zapravo znak da imate kontrolu nad sobom. Tehnika koja vam može pomoći je duboko disanje, a možete je primijeniti na licu mjesta. Razgovarajte kad se smirite jer ćete tako napraviti manje štete vrijednom odnosu.



Pasivno-agresivni stil

Ako ste odabrali drugu reakciju, znači da ste osoba koja ima karakteristike pasivne agresije u sebi. Ne napadate osobu izravno, ali ona itekako osjeti vaš gnjev. Možda mislite da ćete tako izbjeći otvoren sukob, ali zapravo ga samo produbljujete. No takvo ponašanje ipak najviše šteti vama samima jer previše razmišljate o tome i trošite dragocjenu energiju na ljutnju te strategiju

Ako želite, svoj stil ljutnje možete i promijeniti

ignoriranja i manipuliranja. Dugoročno takvo ponašanje može dovesti do ozbiljne anksioznosti i smanjenja tolerancije boli. Umjesto takve reakcije, pokušajte si pojasniti da je u redu da osjetite emocije. Čak i ako su snažne, bolje je da ih osjetite nego da ih potiskujete. Razmislite kako bi vam bilo da se netko tako ponaša prema vama. Umjesto šutnje i ignoriranja, odaberite otvoren razgovor. Ne morate odmah istog trenutka, ali nemojte ni predugo čekati. Takav pristup bit će najbolji i najzdraviji za vas.

Stil izbjegavanja

Ako ste odabrali treću reakciju, znači da ste osoba koja sama sebi nije dobar prijatelj. Ponašati se kao da je sve u redu kad to nije slučaj najbolji je put do teških bolesti. Unutarnje analiziranje neugodne situacije ozbiljno šteti vašem samopoštovanju i samopouzdanju jer se osjećate slabi i nesposobni da izreknete vlastite potrebe. To je siguran put do depresije, a dugoročno i do srčanih oboljenja te bolesti povezanih sa živčanim sustavom. Umjesto takve reakcije odaberite jasno zauzimanje za sebe, ali na pristojan način. To znači da se najprije suočite sa svojim emocijama i to bez straha od samih sebe. Potom nasamo porazgovarajte s osobom koja vas je povrijedila i jasno joj to dajte do znanja. Vaš je glavni problem što se ne znate zauzeti za sebe pa je to prvo što morate naučiti – zaštititi i voljeti sebe.

Izravan stil
Ako ste odabrali četvrtu reakciju, znači da ste osoba koja nema problema s otvorenim pokazivanjem negodovanja osobi koja je povrijedila vaš integritet. Imate dobru samokontrolu jer ne dopuštate da vam dotični incident pokvari večer ili događaj. Budući da ne napadate istog trenutka, nego tražite prikladnije vrijeme, u stanju ste hladne glave reći sve što vam smeta, a to je jako dobro i za drugu osobu. Mogli bismo reći da je ovo gotovo idealan način ljutnje jer u tom procesu štitite sebe, ali jednako tako pokazujete poštovanje prema drugoj osobi. Jedino što biste mogli doraditi je to da postanete svjesni da ne zahtijeva svaka situacija reakciju. Naučite procijeniti razliku između tih situacija.