DIMITRIOS LEIVADAS:

'Stvarajte kvalitetna autohtona vina i uspjet ćete!'

15.04.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Menadžer jednog od najpoznatijih restorana na svijetu u razgovoru za tportal komentirao je hrvatska vina, a otkrio je i tajne funkcioniranja malog, ali slavnog restorana The Fat Duck

Dimitrios Leivadas, menadžer The Fat Ducka, jednog od najboljih restorana na svijetu, ovoga vikenda boravi u Zagrebu na Zagreb Wine Gourmet Weekendu. Došao

je ponajprije zbog kušanja hrvatskih vina koja bi se, ako zadovolje visoke kriterije stručnog tima popularnog restorana, mogla naći i na njihovoj vinskoj karti. Iako je Leivadas bio prilično zauzet zadatkom zbog kojega je i došao u Hrvatsku, ipak je pronašao vremena za razgovor s nama.

'Ovoga vikenda u Zagrebu testiram vina, i to uglavnom vina napravljena od autohtonih hrvatskih sorti. Većinom su to bila bijela vina. Ono što smatram zanimljivim je da su vrlo karakteristična i kompleksna, imaju puno potencijala. Ipak, čini se da su proizvođači još uvijek u ranoj fazi vinske kulture i pravljenja vina. Osobno mislim da bi se hrvatski proizvođači trebali koncentrirati isključivo na autohtone sorte grožđa. Primjećujem da se prave merlot i cabernet sauvignon, a bilo bi bolje da ima više autohtonih vina poput malvazije i rizlinga. Hrvatski proizvođači trebali bi svoja vina usmjeriti na određena tržišta i povezati ih s određenim vrstama hrane. No, sve u svemu, mislim da hrvatska vina imaju zaista veliki potencijal i čeka ih sjajna budućnost ako se proizvođači koncentriraju na kvalitetu vina, a ne na kvantitetu', rekao nam je Leivadas odmah na početku razgovora.

Kaže da vinari ne smiju razmišljati isključivo o zaradi kada krenu u ozbiljnu proizvodnju vina: 'Najprije treba raditi na kvaliteti. Dakako, vinarima treba i podrška. Tu važnu ulogu imaju i vlasti. Proizvođači ne mogu razmišljati istodobno i o proizvodnji vina i o njihovom plasiranju na globalno tržište. Definitivno im treba podrška ako hrvatska vina želite vidjeti u najpoznatijim svjetskim restoranima, a hrvatska vina zaista imaju potencijala za to.'

Leivadas je u Fat Ducku od 2008 godine. Popularni restoran smješten je u selu Bray koje je od Londona udaljeno oko sat vremena vožnje. Vlasnik restorana je poznati chef Heston Blumenthal, začetnik molekularne gastronomije. 'Za početak želim naglasiti da je Heston čovjek sjajne osobnosti. Dakako, on je i jedan od najboljih chefova

Dimitrios Leivadas

današnjice. Moram priznati da je priličan izazov raditi s njim jer se stalno nešto zanimljivo događa i zapravo smo svjedoci evolucije hrane. Svi koji rade s njim mogu puno naučiti od njega o namirnicama i pripremanju hrane te najrazličitijim vrstama tehnika i metoda u kuhinji. The Fat Duck je zaista jedinstveno mjesto na svijetu. To je mali restoran u jednom vrlo malom selu. Na prvi pogled djeluje kao nekakav tajni restoran, ali za njega očito svi znaju i rado dolaze iz svih krajeva svijeta', otkriva menadžer popularnog restorana.

Priznaje da je vrlo počašćen što radi tamo: 'Malen smo tim i zapravo se više osjećamo kao obitelj nego kao radni tim. Stalno se događa napredak, evolucija i svaki dan nam je drukčiji. Rezervirani smo po tri mjeseca unaprijed, a to nije nešto što se događa u svakom restoranu. Imamo i zanimljive goste koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Dakle, stalno se nešto događa i nikome od nas nikada nije dosadno. The Fat Duck je mjesto koje svima nama daje neku posebnu energiju i to je fascinantno.'

U Fat Duck dolaze gosti iz svih krajeva svijeta jer žele kušati hranu koja nastaje na neuobičajene načine. No, dolazak novih jela na jelovnik jednog od najpoznatijih restorana na svijetu nije nimalo jednostavan put: 'Stvaranje novih jela u Fat Ducku je proces koji neprestano traje. Jelovnik ne mijenjamo odjednom, ali ga stalno razvijamo. Iako je to timski rad svih, konačnu riječ daje Heston. Jela se stalno kušaju, ideje se procjenjuju… To traje dugo, mjesecima, a konačnu odluku donosi Heston, on je taj koji kaže da je određeno jelo spremno da bude na našem jelovniku. To mora biti najbolje od najboljeg. Sve je to prilično komplicirano, ali na dobar način, to je fascinantan izazov za sve nas.'

Leivadas je u Hrvatskoj jeo u nekoliko restorana, ali kaže da ne poznaje dobro hrvatsku kuhinju. Čuo je mnogo toga o hrvatskim autohtonim jelima i želi ih kušati, ali za to dosad nije imao priliku. U Hrvatskoj je drugi puta i jako mu se sviđa ovdje, a planira doći i na ljetovanje jer je čuo da je hrvatska obala prekrasna te da ima puno dobrih restorana, ali i vina. Oduševio ga je i Zagreb Wine Gourmet Weekend: 'Festivali poput ovog iznimno su važni. Dolaze zanimljivi gosti, uspješni profesionalci od kojih se mnogo toga može čuti i naučiti. Važno je da Hrvati prepoznaju važnost ovakvih događanja jer oni jačaju i razvijaju vinsku kulturu. Primjerice, prvoga dana festivala bilo je iznimno zanimljivo kušanje vina na kojemu je bilo više žena nego muškaraca. Rekle su da su došle jer im je to zanimljivo i zato što vole vina, a ja mislim da je takav stav prilično obećavajući. Obrazovanje o hrani i vinu Hrvatskoj će donijeti mnogo dobroga, i to ponajviše da razvijete potencijale koje nesumnjivo imate.'