ZGWG

Od Twitter kušanja do slavnog Pariškog kušanja iz 1976.

15.04.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Najveća svjetska kulinarska atrakcija, nastup Flying Culinary Circusa, panel diskusija 'Vinari i uljari iz drugih profesija' i Twitter kušanje samo su dio bogatog sadržaja koji je na drugi dan Zagreb Wine Gourmet Weekenda privukao veliki broj ljudi

Nakon što je prvi dan festival posjetilo 1.500 ljudi, drugi je dan bila neočekivana gužva u izložbenom dijelu festivala u kojem izlaže preko 150 izlagača s preko 200 brandova vina i gastronomskih delicija.

Panel diskusija 'Vinari i uljari iz drugih profesija' u drugom danu ZWGW-a okupila je četvoricu uglednih proizvođača čija je zajednička strast prema vinima i uljima rezultirala kreiranjem vrhunskih brandova prisutnih na svjetskoj gastrosceni. Duilio Belić (Olea B.B), Miroslav Plišo (Meneghetti), Ernest Tolj (Saints Hill), Boris Šuljić (Boškarinac) složili su se da su postali poljoprivrednici jer su željeli proizvoditi ono što su željeli jesti i piti.

Nakon uspješnih karijera u biznisu, financijama te odvjetništvu, iskoristili su svoja znanja kako bi u proizvodnji vina ili maslinovog ulja proizveli vrhunske sorte, za što su bila potrebna znatna ulaganja u proizvodnju, razvoj proizvoda, brendiranje te marketing. 'Mi smo preuzeli najbolje od tradicije, ali smo unijeli dio našeg vremena i svjetskih trendova koje smo upoznali. Za veći iskorak sasvim sigurno trebamo zajedničku inicijativu koja bi bila više fokusirana na izvoz i na promociju Hrvatske kao lifestyle destinacije', složili su se izlagači.

U poslijepodnevnim satima na festivalu je po prvi puta u Hrvatskoj održano Twitter kušanje vina. Društvena mreža Twitter je povezala američke i europske ljubitelje vina na radionici koja je prikazala moć društvenih mreža u promociji vina.

Cliff Rames moderirao je ovo kušanje uz pošip Luke Krajančića, plavac Frane Miloša i teran Roberta Terzola. Svi okupljeni saznali su kako Twitter pomaže u promociji vina – hrvatski vinski blogeri Lada Radin, Nenad Vinopija i Goran Zgrablić povezali su se s Richardom Jenningsom, Jamesom Melendezom i Mattiejem Johnom Bammanom iz New Yorka i Marcy Gordon iz San Francisca kako bi tviterašima prikazali zanimljivosti odabranih vina.

Programski, drugi dan festivala zatvoren je prikazivanjem filma Cigars: The Heart an Soul of Cuba. Ovaj sjajan dokumentarac o kubanskim cigarama autorsko je djelo jednog od najutjecajnijih svjetskih kritičara za cigare i vino Jamesa Sucklinga. Film je dao odgovor na pitanje zašto su kubanske cigare najbolje na svijetu i kako cigara nastaje kroz sve svoje faze. U filmu su prikazane životne priče običnih Kubanaca koji sudjeluju u uzgoju duhana, njegovom sušenju, motanju i prodaji.

U večernjem, zabavnom programu glazbenim brojevima publiku je rasplesao Ozren Kanceljak

U nedjelju je na rasporedu panel 'Judgment of Paris', s početkom u 12:30 sati. Panel je posvećen slavnom Pariškom kušanju iz 1976. godine na kojem je trijumfom kalifornijskih vina na slijepom kušanju srušena tada neprikosnovena svjetska dominacija francuskih vinara.

Gosti panela svi dijele osobnu vezu s tim događajem. George Taber, novinar i poznati američki publicist, osobni je sudionik događaja u Parizu koji je izdao i knjigu o tom događaju, a čiji je hrvatski prijevod u izdanju Školske knjige osobno potpisivati nakon panela. Ivo Jeramaz nećak je kultnog Mikea Grgicha čija su se vina upravo proslavila na pariškom kušanju. David Gates dolazi iz kalifornijske vinarije Ridge Vineyards koja je također trijumfirala usred Pariza.

U 14 sati slijedi 'Menadžment u restoranu: The Fat Duck'. Dimitrios Leivadas, voditelj jednog od najpoznatijih restorana na svijetu, The Fat Duck, vjerojatno najboljeg chefa na svijetu, Hestona Blumenthala, otkrit će zašto upravo njihov restoran svake godine biva proglašen jednim od najboljih na svijetu po svim relevantnim restoranskim publikacijama.

Na rasporedu su i tri kulinarske radionice:

Chef Goran Amnegard (12:00h – 13:30h), jedan od vodećih švedskih kuhara, 15 godina je bio na čelu Kanadske kuharske reprezentacije

Chef Marina Gaši (14:00h – 15:30h), mlada predstavnica istarske kuhinje, Marina je chef kuhinje u svom restoranu Marina, u Novigradu, koji se sve više nameće svježinom i jednostavnošću kuhinje

Chef Olivier Grouard (16:00h – 17:30h), vodi kuhinju Francuskog veleposlanstva pri Međunarodnim organizacijama u Beču, a nekoliko je godina radio i u Elizejskoj Palači