SVE VIŠE RAZVODA

Je li braku u Hrvatskoj odzvonilo?

12.04.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Posljedica sve manjeg broja sklopljenih brakova i sve većeg broja razvoda je manji broj novorođene djece

Ako je suditi prema najnovijim statističkim podacima, institucija obitelji u Hrvatskoj ozbiljno je ugrožena. Naime, najnoviji

podaci Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu pokazuju da je u 2011. godini prvi put sklopljeno manje od 20.000 brakova. Istodobno, raste broj razvoda. Podaci pokazuju da su se u prošloj godini u Hrvatskoj razvela 5563 para, odnosno svaki treći par. To je najveći broj razvoda od stvaranja hrvatske države, piše Jutarnji list.

Posljedica svega toga je i sve manji broj novorođene djece. Lani se u Hrvatskoj rodilo nešto više od 41 tisuće djece, što je za dvije tisuće manje nego u 2009. godini, koja je bila svojevrsni vrhunac prema broju novorođenih beba.

Anđelko Akrap, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kaže da će trend biti sve gori. Pojašnjava da ga je kriza ubrzala i pojačala, ali navodi da bi se sve to dogodilo i bez nje. Upozorava da dobni poremećaji u Hrvatskoj traju već više od 20 godina, odnosno da više ljudi umire nego što ih se rađa.

'Sve dok ne napravimo dugoročnu demografsku politiku, o kojoj ćemo imati politički konsenzus, trend se neće mijenjati. Treba nam konsenzus poput onog koji smo imali o ulasku Hrvatske u EU. A vjerujte mi, ovo je pitanje mnogo važnije. To je pitanje našeg ekonomskog opstanka', naglasio je Akrap.