I VIŠE NO ŠTO MISLITE

Kako odjeća koju nosimo utječe na naše ponašanje

09.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Odjeća možda nije najvažnija stvar na svijetu, no sudeći prema rezultatima novog istraživanja, ono što nosimo uvelike utječe ne samo na to kako nas vide ljudi oko nas, već i na način na koji razmišljamo o sebi samima

Studija objavljena u New York Timesu bila je fokusirana na takozvani fenomen 'odjevne spoznaje', odnosno fenomen kako odjeća koju nosimo utječe na naše razmišljanje. U studiji je istraženo kako na naše razmišljanje i ponašanje utječu određeni odjevni predmeti.

Znanstvenici navode primjer bijeloga kaputa – kada je ispitanicima rečeno da je to kaput kakav nose doktori, kod ispitanika je zabilježena veća razina koncentracije i pozornosti, a kada im je rečeno da je to kaput kakav nose slikari, njihova pozornost je drastično padala.

'Vrsta odjeće koju nosimo omogućuje nam da se uživimo u određenu ulogu, što automatski utječe i na naše sposobnosti i ponašanje', kaže voditelj istraživanja Adam D. Galinsky sa Sveučilišta Northwestern. Tako, kako tvrde znanstvenici, nekoliko sekundi nakon odijevanja kakve seksi i izazovne odjeće, postav našeg tijela te način na koji govorimo, hodamo i općenito se ponašamo postat će puno puteniji. Isto tako, sportski styling će na naše ponašanje utjecati u sasvim suprotno, piše Yahoo Shine.