Obitelj i dom I VIŠE NO ŠTO MISLITE

Kako odjeća koju nosimo utječe na naše ponašanje

  • Autor: tportal.hr
  • 9.4.2012 11:17:24
  • 9.4.2012 9:00:00

Odjeća možda nije najvažnija stvar na svijetu, no sudeći prema rezultatima novog istraživanja, ono što nosimo uvelike utječe ne samo na to kako nas vide ljudi oko nas, već i na način na koji razmišljamo o sebi samima

Studija objavljena u New York Timesu bila je fokusirana na takozvani fenomen 'odjevne spoznaje', odnosno fenomen kako odjeća koju nosimo utječe na naše razmišljanje. U studiji je istraženo kako na naše razmišljanje i ponašanje utječu određeni odjevni predmeti.

Znanstvenici navode primjer bijeloga kaputa – kada je ispitanicima rečeno da je to kaput kakav nose doktori, kod ispitanika je zabilježena veća razina koncentracije i pozornosti, a kada im je rečeno da je to kaput kakav nose slikari, njihova pozornost je drastično padala.

'Vrsta odjeće koju nosimo omogućuje nam da se uživimo u određenu ulogu, što automatski utječe i na naše sposobnosti i ponašanje', kaže voditelj istraživanja Adam D. Galinsky sa Sveučilišta Northwestern. Tako, kako tvrde znanstvenici, nekoliko sekundi nakon odijevanja kakve seksi i izazovne odjeće, postav našeg tijela te način na koji govorimo, hodamo i općenito se ponašamo postat će puno puteniji. Isto tako, sportski styling će na naše ponašanje utjecati u sasvim suprotno, piše Yahoo Shine.

186040,161252,180715,177869
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više