Obitelj i dom OPASNO ZA ZDRAVLJE

Zašto se djeca danas ne igraju vani?

  • Autor: Hina
  • 3.4.2012 16:14:29
  • 3.4.2012 15:19:46

Proučavajući podatke prikupljene od roditelja gotovo devet tisuća djece, stručnjaci su utvrdili da je manje od polovine majki i svega četvrtina očeva izvodila barem jednom dnevno svoju djecu na igru u park ili u šetnju

Gotovo polovina djece u predškolskoj dobi ne provodi dovoljno vremena igrajući se na otvorenom prostoru poput parkova i igrališta, unatoč činjenici da je igra u prirodi korisna za zdravlje tako što smanjuje rizik od razvoja pretilosti u dječjoj dobi, pokazalo je američko istraživanje.

Proučavajući podatke prikupljene od roditelja gotovo devet tisuća djece, stručnjaci su utvrdili da je manje od polovine majki i svega četvrtina očeva izvodila barem jednom dnevno svoju djecu na igru u park ili u šetnju.

'Za roditelje koji su zaposleni i rade izvan doma nije lako organizirati vrijeme za igru u prirodi svaki dan', kazala je pedijatrica Pooja Tandon sa Sveučilišta Washington u Seattleu koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Pediatric&Adolescent Medicine po kojem je 44 posto majki i 24 posto očeva kazalo da svaki dan provodi s djetetom vrijeme u prirodi ili na otvorenome.

Prema tom istraživanju, polovina djece provodila je vrijeme izvan kuće igrajući se barem jednom dnevno s jednim od roditelja.

Nacionalno američko udruženje za sport i tjelesne aktivnosti preporučuje da djeca provedu barem sat vremena u tjelesnim aktivnostima svaki dan kako bi se to pozitivno odrazilo na zdravlje, među ostalim i sprečavanjem razvoja pretilosti u dječjoj dobi.

Stručnjaci upozoravaju da je također važno da se djeca tijekom boravka na otvorenome bave intenzivnijom aktivnošću umjesto da, primjerice, sjede u pješčaniku i grade dvorce.

174903,184633,182762,182346
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više