ŠTO SVE TREBATE NAPRAVITI

Vrijeme je za proljetnu pripremu vrta

29.03.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Čišćenje i kompostiranje vrta te rezidba i presađivanje samo su neke od radnji koje je potrebno obaviti upravo sada u vrtovima

Sve one koji imaju svoj vrt prvi proljetni dani doslovno mame na različite aktivnosti. Nakon zime, vrt valja pripremiti za nadolazeću plodnu sezonu proljeća i ljeta. Upravo ovi dani posljednja su prilika da se primite posla i uredite svoj vrt kako bi vas i ove sezone mogao iznenaditi lijepim plodovima. Prije nego što se bacite na

konkretne proljetne radove, svakako obavite pripreme koje su nužne za sve ono lijepo što će se događati u vašemu vrtu tijekom idućih mjeseci.

Trajnice

Rezidba se treba napraviti u jesen, ali neke trajnice se tada ne diraju, odnosno pušta ih se da prezime. No za njih je sada vrijeme rezidbe jer se na taj način sprečavaju eventualne smetnje u razvoju i rastu biljke. Rezidbu je najbolje obaviti vrtnim škarama, ali poslužit će i drugi slični alati. Pripazite samo da ne režete prenisko jer biste tako mogli oštetiti nove izdanke. Neke osjetljive dijelove možete ukloniti i rukama umjesto škarama. Nije loše u rano proljeće staviti i malo svježeg komposta oko korijena takvih biljki.

Grmovite biljke
Sada je pravo vrijeme i za rezidbu grmovitih biljaka poput ružmarina, kadulje, lavande i sličnih. Upravo u rano proljeće podrezuju se izdanci, ali treba voditi računa da ipak ostane nešto zelenog rasta. Jako orezivanje u ovo doba može ubrzati stvaranje postranih izboja, ali i onih iz same biljke. Kvalitetna rezidba potaknut će grmovite biljke da stvaraju nove izboje i rastu više grmoliko.

Kompostiranje vrta
Ako to već niste učinili, sada je krajnje vrijeme za kompostiranje vrta jer će uskoro početi rasti nove biljke. Kompost je zapravo gnojivo koje je nastalo od smjese biljnih ostataka, a možete ga napraviti sami. Zahvaljujući kompostu, poboljšava se struktura tla te ono postaje hranjivije i plodnije za rast novih biljaka.

Presađivanje biljaka
Sada je dobro vrijeme i za presađivanje biljaka, dakle prije nego što počnu rasti, a tada su moguća veća oštećenja u tom procesu. Gotovo svako drvo, grm ili trajnica može se sada presaditi. Nakon presađivanja, iznimno je dobro staviti kompost oko biljke i to kako bi se istisnuo zrak oko korijena te kako bi korijen bio zaštićen.

Čišćenje

Rano proljeće najbolje je vrijeme i za čišćenje vrta. Dobro je ukloniti sve uvenule cvjetove, ali i dotrajalo lišće. Treba iščupati sve one bilje koje vam nikako ne uspijevaju jer samo zauzimaju prostor, a očito im nešto na vašem tlu ne odgovara. Ako imate travnjake, pokosite ih i poravnajte. Pregledajte vrtni alat i obnovite ga ako je potrebno, jer znate da je pred vama vrijeme koje će zahtijevati puno vrtnog rada.