NOVA GENERACIJA NAMJEŠTAJA

Ekološko uređenje interijera

Bionic
Reading

Najnoviji trendovi u opremanju interijera potiču zdrav i prirodan način života. U svijetu je već godinama popularan ekološki namještaj izrađen od prirodnih i recikliranih materijala, a sada na mala vrata dolazi i na hrvatsko tržište

Za eko uređenje interijera koriste se i netoksične boje na zidovima, tapete od recikliranog papira, parket od bambusa ili tepih od jute, ali i mnogi drugi detalji za dom. Na tržištu se tako može pronaći servis za jelo od recikliranog stakla, kućica za djecu od recikliranog kartona, luster od korištenih materijala, baterije koje se napajaju sunčevom energijom… Osim što upotrebom takvih predmeta čuvate okoliš, pazite i na svoje zdravlje i osjećate se ugodno jer eko namještaj i detalji za dom su antialergijski. Bili ekološki svjesni ili ne, svi ćemo se kad-tad morati prikloniti ovom, danas trendu, a u budućnosti vjerojatno jedinom načinu uređenja interijera.

Svi prirodni materijali su ekološki
Ekodizajn

Pri dizajniranju i projektiranju ekološkog namještaja koristi se reciklirani materijal ili materijal iz obnovljivih izvora. Ekološki namještaj, gdje god je to moguće, mora imati mogućnost rastavljanja, što je preduvjet za fleksibilno korištenje i prilagodbu svakom prostoru. Cilj ekološkog dizajna je da olakša upotrebu nekog predmeta, pojednostavi sastavljanje i rastavljanje tako da korisnik može sam sastaviti namještaj. Na kraju je nužno recikliranje ili, ako to nije moguće, onda barem sigurno odlaganje svakog pojedinog dijela namještaja. Ekološki namještaj se i pakira u eko materijal. Na kraju je čišćenje i održavanje proizvoda maksimalno olakšano.

Za ekološki osviješteno uređenje prostora potrebno je koristiti i podne obloge od ekološkog materijala poput bambusa, pluta te tepiha i podnih prostirki od prirodnih vlakana kao što su vuna, juta, sisal. Naime, tepisi od umjetnih vlakana zadržavaju prašinu i bakterije, pa mogu biti izvor mnogih bolesti i zaraza.

Bambus je 30 posto tvrđi od hrastovog parketa
Parket od bambusa jači i od atomske bombe

U ekološko uređenju doma popularne su podne obloge od tzv. održivog materijala kao što su bambus ili pluto, a stručnjaci ih svrstavaju u više 'eko-friendly' materijale od drveta. Bambus spada u porodicu trava, a u prirodi se obnavlja svakih tri do pet godina. Korištenje parketa od bambusa očuvat će više šuma jer je za oporavak drveta potrebno 20 do 30 godina. Bambus je jedna od najbrže rastućih vrsta na svijetu. Postoji oko tisuću vrsta bambusa i prilagodljiv je raznim uvjetima života. To dokazuje i činjenica da je bambus bio jedina biljka koja je 1945. godine preživjela eksploziju atomske bombe u Hirošimi. Bambus proizvodi više kisika od običnog drveta, pa je vrlo važan u postizanju ravnoteže između kisika i CO2 u atmosferi. Parket od bambusa je lakši, a ujedno i do 30 posto tvrđi od hrastovog parketa. On se već u tvornici lakira sa sedam slojeva akrilnog laka, i to na način da ne mogu doprijeti čestice prašine, pa je svaka letvica savršeno premazana. Pod od bambusa ili pluta je i antialergijski.

Prostirke od biljnih materijala se i lakše održavaju

Pluto - topao pod za cijeli dom

Iako je proizvodnja pluta dugotrajna i zahtjevna, pluto će se savršeno uklopiti u svaku prostoriju u stanu. Kora hrasta plutnjaka mora biti stara najmanje 20 godina, a nakon toga treba proći najmanje još deset godina da bi se opet mogla iskoristiti. Osim što su pluteni podovi ekološki prihvatljivi, oni su topli, mekani i jednostavni za održavanje. Vrlo je elastičan materijal, pa je otporan na udarce i ogrebotine. Pogodan je za kuhinju, dječje sobe, pa čak i za kupaonice jer je odličan izolator topline.

Prirodni tepisi - najlakši za održavanje

Sagovi od umjetnih vlakana možda su povoljniji i ljepše izgledaju, no brže se uništavaju i sadrže štetne tvari. Stoga je bolje u svoj dom staviti tepihe od vune ili biljnih vlakana poput sisla, jute, pamuka i kokosa jer se lakše održavaju i duže traju, bez obzira koliko ih se često čisti. Vlakna sisala dobivaju se od listova agave koji se predu u čvrsti konac. Proizvode se, boje i predu u tepihe na tkalačkom stanu u Brazilu. Kako se u proizvodnji agave ne koriste pesticidi, vlakna su oslobođena štetnih tvari, a tepih nema ni neugodnog mirisa. Vuneni tepisi najrašireniji su tepisi od prirodnih vlakana na tržištu. Vlakna vune se mogu dobiti od životinjske ili već reciklirane vune. Vuneni tepisi su toplinski izolatori, otporni su i laki za održavanje. Tepisi od kokosova vlakna dobivaju se od ljuske kokosa, a glavni proizvođači su u Indiji i Šri Lanki. I tepisi od kokosa i sisla su otporni, a podjednako su pogodni za domove kao i urede jer preko njih kotači na stolicama lako prolaze.

Zidove obojite prirodom

Zidovi i stropovi zauzimaju najveće površine u zatvorenim prostorima. Obične boje proizvode se od sintetičnih kemikalija koje ne samo da su štetne za okoliš, već su štetne i za zdravlje. Stoga je spavaće i dječje sobe najbolje obojiti prirodnim ili ekološkim bojama. One se proizvode od organskih sastojaka, bez upotrebe petrokemijskih otrova ili pesticida koji su poznati uzročnici alergijskih reakcija.

Ekološke boje sadrže biljna ulja, ekstrakte i jednostavne minerale. U njihovoj proizvodnji ne nastaju toksični produkti koji imaju negativan utjecaj na prirodu. Dok prirodna ulja dobro pokrivaju drvo i daju mu dugotrajnu zaštitu, biljne boje za zidove su prozračne i zidovima daju da dišu, što ispod običnih boja nikako nije moguće.

Više o ovoj i sličnim temama možete pronaći na stranicama časopisa www.gradjenje-opremanje.hr.