ŠARENI ZIDOVI

Kako jednostavno i povoljno osvježiti dom?

Bionic
Reading

Primjenom tapeta, fototapeta, zidnih naljepnica, obloga od kamena, drva, stakla, bambusa stvaraju se ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja prema vlastitim željama

Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputa, ako ih postavljate sami. Vaš životni prostor će sigurno dobiti novu dimenziju pravilno odabranim i dobro postavljenim zidnim tapetama. Cvjetni, geometrijski te drugi neobični motivi na zidovima, nezaobilazan su dio u kreiranju modernih interijera. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni s multipliciranim uzorkom sitnijeg formata i svijetlih boja, jer ne privlače pozornost, ukrašavaju prostor i trendovski su vječni.

Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim umirujućim prikazima. Ovakvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježno plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a spavaonicu će pretvoriti u ugodan prostor za opuštanje i odmor. Tapete ili zidne naljepnice u dječjim sobama trebaju biti s veselim motivima i živim bojama kako bi poticale dječju razigranost. Učestalim promjenama naljepnica možete na jednostavan način osvježiti prostor, a postavljanjem različitih motiva mijenjati i ugođaj.

Upotreba kamena, kao zidne obloge, obogaćuje vizualno prostor, a kao dekorativni izričaj, može varirati od jednostavnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kamena kao i konačna obrada, koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima. Kamen se može slagati u sitnijem formatu i formirati rustikalniju i hrapaviju površina zida ili u većim komadima, koji tvore glatku, cjelovitu plohu zida.

Ovisno o željenom koloritu, pojedinac može odabrati od tamnih do potpuno svijetlih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom, a naglašava se formatom i načinom slaganja odabrane vrste. Iako pripada hladnim materijalima, kamen primijenjen kao zidna obloga, stvara tople ugođaje, naglašava ambijentalne vrijednosti i pojačava identitet prostora.

Drvene zidne obloge unose toplinu u prostor. Načini slaganja drva su različiti, a ovisno o slaganju, vrsti drva kao i završnoj boji, stvorit će se određeni ugođaji u prostoru. Boju i vrstu drva je moguće tematski vezati uz odabrani drveni namještaj ili drvo provući kroz detalje – zidnu oblogu, ručkice i nogice namještaja, dekorativne predmete itd. Drvene zidne obloge mogu zauzimati samo dijelove ili kompletne zidne površine. S količinom drvenih obloga na zidu ne možete pretjerati, pogotovo jer ih možete slagati u različitim bojama, oblicima i dimenzijama te na taj način razbiti monotoniju većih ploha. Drvo u interijeru oplemenjuje prostor pa će odabir ovakve vrste zidnih obloga zasigurno biti odlično rješenje.

Kao atraktivne zidne obloge možete iskoristiti staklo, koje će na određenoj distanci od zida, s ugrađenom indirektnom rasvjetom i dekorativno obrađenom površinom postati izuzetno efektno u prostoru. Osim dekorativne uloge, postaje i svjetleće tijelo te tako dodatno osvježava prostor. Staklene zidne obloge izuzetno su popularne u kuhinjama, u kojima se zidna površina iznad radnih ploha zaštićuje i dekorira različitim vrstama stakla.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr.