POZICIJE MOĆI

Jesu li žene ravnopravne u poslovnom svijetu?

14.03.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Žene su još uvijek u manjini kada je riječ o pozicijama moći, a to je vidljivo čak i u najrazvijenijim zemljama svijeta

Prošlo je gotovo pola stoljeća od nastanka prvih ženskih pokreta koji su za cilj imali ojačati moć žena i učiniti ih ravnopravnim pripadnicama društva. Iako mnogi vjeruju da se tijekom pedesetak godina situacija uspjela promijeniti, činjenično stanje nešto je drukčije. Naime, mnoga statistička izvješća iz različitih zemalja svijeta, uključujući i one

najrazvijenije, pokazuju da su žene još uvijek u manjini kada je riječ o pozicijama moći.

Primjerice, čak i u Americi koju mnogi doživljavaju najrazvijenijom zemljom svijeta, na čelnim mjestima najvećih institucija nalaze se muškarci, piše američki Newsweek. Upravo muškarci donose i najvažnije društvene i političke odluke. Da je to zaista tako, pokazuje situacija koja se dogodila prije mjesec dana. Naime, odbor američkog kongresa raspravljao je o ženskoj kontracepciji, a u odboru nije bilo ni jedne žene! Zbog takvih okolnosti nerijetko se događa da donesene odluke uopće ne odgovaraju ženskim potrebama, a ne pridonose ni jednakosti spolova u društvu.

Od politike i gospodarstva do znanosti, prava i religije, raspodjela vlasti i dalje je nevjerojatno nepravedna. 'Stjerane smo u, kako ja to volim zvati, geto od 16 posto. Koju god profesiju da pogledate, žene na visokim pozicijama ne premašuju 16 posto. To je zločin i nepotreban gubitak nevjerojatnog talenta', istaknula je Debora Spar na konferenciji o urbanom ekonomskom razvoju koja se održavala u Bijeloj kući.

Kako pokazuju statistike, mlade žene na fakultetima dobivaju bolje ocjene i više priznanja od muškaraca, ali vrlo brzo u stvarnom poslovnom svijetu počnu profesionalno zaostajati za muškarcima. 'Iako trećina diploma MBA (Master of Business Administration, odnosno magisterij iz poslovne administracije) pripada ženama, samo je dva posto žena, prema popisu Fortune 500, na mjestu predsjednica uprava. Šest posto ih je među onima koji najbolje zarađuje, osam posto njih su na vodećim pozicijama, a 16 posto ih je na mjestima direktora odbora i korporativnih menadžera', otkrile su Deborah Rode i Barbara Kellerman u knjizi 'Women and Leadership'. Iako smo napravili ogroman napredak u ohrabrivanju žena da preuzmu uloge koje su se tradicionalno smatrale muškima, naglašava Rhode, nismo napredovali u ohrabrivanju muškaraca da preuzmu tradicionalno ženske uloge.