AH, TO PARKIRANJE

Što je najveća boljka ženama za volanom?

14.03.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Kliše kako su muškarci puno bolji u parkiranju automobila te da se inače svestrane žene u toj vještini baš i ne snalaze najbolje te jednostavno ne mogu automobil parkirati tako precizno kao muškarci, na žalost ljepšega spola, dobio je znanstvenu potvrdu

Britanska agencija The Driving Standards objavila je rezultate svoga istraživanja koji su pokazali kako pripadnice ljepšeg spola, za razliku od muškaraca, čak dva puta češće padaju na vozačkom ispitu zbog loše vožnje unazad.

Tako je prošle godine u Velikoj Britaniji više od 40 tisuća žena palo na vozačkom ispitu upravo zbog lošeg parkiranja, dok broj muškaraca koji su iz istog razloga morali ponavljati vozački ispit iznosi nešto više od 18 tisuća, piše Daily Mail

Osim u parkiranju, žene su od muškaraca manje vješte kada se radi o mijenjaju brzina i okretanju vozila, pokazali su rezultati istraživanja. Za razliku od žena, koje su puno opreznije, velik broj muškaraca želi voziti poput vozača relija, pa tako na vozačkim ispitima redom padaju zbog prebrze vožnje, nepoštivanja prometnih znakova i semafora.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj istraživanjem su stigli do sličnog zaključka. Naime, nakon što su zamolili 65 volontera da parkiraju automobil, zaključili su kako ženama za parkiranje vozila treba dvadesetak sekundi više.

Psiholog Zachary Estes sa Sveučilišta Warwick smatra kako je razlog tomu nedostatak samopouzdanja od kojega pate brojne žene kada se nađu u situaciji koja zahtijeva prostornu orijentaciju. No, kako kaže, ohrabrivanjem i poticanjem žene brzo vraćaju samopouzdanje te postaju vrlo dobre u parkiranju i vožnji automobila.

'Rezultati istraživanja pokazali su kako uz malo ohrabrivanja žene postaju bolje u prostornim zadacima, kao što je parkiranje automobila ili čitanje karte', kaže psiholog Estes.