Obitelj i dom SVETI PATRIK

Irski specijaliteti u srcu Zagreba

  • Autor: tportal.hr
  • 17.3.2012 19:22:17
  • 13.3.2012 10:15:09

Irski specijaliteti mogu se probati na Trgu Francuske Republike 16. i 17. ožujka na festivalu St. Patrick's

Irska je zemlja iz koje dolazi veseli duh sa tradicijom dobrog piva i još boljeg viskija, a gastronomija je zanimljiva za sve ljubitelje dobra okusa. Specijalitet koji dolazi iz te zelene zemlje je i irski gulaš. Mješavina mesa od janjetine, ovčetine i govedine s povrćem i krumpirom uz slaninu i specijalne začine daju slasnu notu ovom gulašu kojeg će se moći probati i u Zagrebu na Trgu Francuske Republike 16. i 17. ožujka na St. Patrick'su.

Irski tradicionalni prženi doručak jelo je koje se mora probati u samoj Irskoj, a uz krumpir na tisuću načina, najfiniji su svakako kolačići od krumpira, a hrana traži i zalijevanje dobrom kapljicom. Najpoznatije pivo svakako je Guinness, pivo okusa prženog ječma, poznato po tamnoj boji i kremastoj pjeni. Guinness je dostupan u više od sto pedeset zemalja diljem globusa gdje se svakodnevno konzumira više od deset milijuna čaša tog piva.

Povijest piva seže u daleku 1759. kada je Arthur Guinness počeo proizvoditi pivo u St. James's Gate Breweryju.
Danas je to pivo koje je jedan od simbola Irske i blagdana St. Patricka. Neki čak tvrde da ono jača potentnost pa kao dokaz nude podatak da je Olivia Whitmore, supruga Arthura Guinnessa, rodila 21 dijete. Drugi kažu da je to manje slučajnost, a više proračunatost. Arthur je pivovaru uzeo u najam na devet tisuća godina tako da je gradio lozu nasljednika koja neće nestati sljedećih devet stoljeća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više