RECEPT

Marinirani goveđi odresci sa šampinjonima

27.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ovim profinjenim jelom kojem marinada daje posebnu aromu impresionirat ćete goste i ukućane

Sastojci za dvije osobe:

100 g goveđeg odreska
1 mali češanj češnjaka
2 žličice octa balsamico
crni papar
pola žličice listića svježe majčine dušice
pola žlice maslinova ulja
jedna žličica sezamovih sjemenki
75 g mladoga špinata
50 g šampinjona
50 g svježe crvene paprike
jedan mladi luk
jedna ljutika
sol
50 g goveđeg temeljca
jedna žlica bijelog vinskog octa

Priprema:

Izrežite odrezak na komadiće debele pola cm. Očistite i usitnite češnjak pa ga izmiješajte s octom, paprom, timijanom i jednom žlicom ulja. Pokapajte po mesu i ostavite da pokriveno stoji 30 minuta.

Za to vrijeme na umjerenoj vatri popržite sezam u debljoj tavi bez masti da dobije zlatnosmeđu boju. Očistite, operite i posušite špinat. Obrišite gljive papirom i izrežite ih na tanke ploške. Operite i očistite papriku pa je izrežite na tanke ploškice. Operite i očistite mladi luk, a potom ga izrežite na tanke kolutiće. Očistite ljutiku i izrežite je na kockice.

Tavu za roštilj premažite preostalim maslinovim uljem i zagrijte. Ocijedite meso pa ga na umjerenoj vatri popržite dvije do tri minute. Izvadite ga i posolite.

Malo propirjate ljutiku i mladi luk. Dodajte gljive i papriku pa na umjerenoj vatri, miješajući, pirjate tri minute. Posolite, popaprite i izvadite iz tave.

Nalijte u tavu temeljac, marinadu i ocat, prokuhajte i posolite. Dodajte i promiješajte špinat pa ga stavite u posudu s gljivama i povrćem. Na povrće stavite komade mesa i pokapajte preostalim umakom. Posipajte sezamom. Posudu dobro zatvorite i ostavite preko noći u hladnjaku.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Nova kuharica za pripremanje jele s malo masnoće' u izdanju Mozaik knjige.