RECEPT

Nadjeveno pecivo

21.04.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Ovi mirisni mali obroci lako uspijevaju i brzo se pripravljaju, a idealni su zalogajčići za druženja s prijateljima i lagane večere

Sastojci za dvije osobe:

2 dugačka peciva po 60 g
1 mladi poriluk oko 130 g
1 rajčica
50 g starijega sira gauda
1 žličica ulja
½ žličice nasjeckanoga svježeg ružmarina
Sol, crni papar
3 lista vlasca
Malo ružmarina za ukrašavanje

Priprema:

Uzdužno prerežite peciva, izvadite sredinu tako da ostane rub od pola centimetra pa 20 g sitno narežite.

Operite i očistite poriluk i narežite ga na vrlo tanke kolutiće. Operite rajčicu, prepolovite je i izvadite sjemenke. Pola rajčice narežite na kockice. Naribajte sir. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a ventilatorsku na 175 stupnjeva. U tavi zagrijte ulje pa na njemu pirjajte poriluk na umjerenoj vatri. Dodajte izmrvljeno pecivo pa pržite još dvije minute. Začinite ružmarinom, solju i paprom. Skinite tavu sa štednjak pa umiješajte narezanu rajčicu i pola količine sira. Stavite nadjev u izdubljeno pecivo.

Složite pecivo na lim za pečenje. Posipajte ga ostatkom sira. Operite vlasac pa ga narežite na sitne kolutiće. Prije posluživanja posipajte njime pecivo. Tanjure ukrasite ružmarinom.

Inačica: nadjeveno pecivo baguette

100 g kuhanih i očišćenih škampa začinite solju, paprom i jednom žlicom limunova soka pa ostavite stajati 20 minuta. Dva peciva baguette uzdužno prepolovite, izvadite sredinu da ostane rub od pola centimetra pa usitnite 30 g kruha. Na jednoj žlici ulja popržite usitnjeni češnjak i dodajte očišćene škampe i 50 g isjeckanog špinata. Izmiješate jednu žlicu masnijeg kiselog vrhnja i jedno jaje. Rasporedite masu na polovine peciva. Pecite u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva i na kraju posipajte koprom i poslužite.

Još sličnih recepata možete pronaći u knjizi 'Nova kuharica za pripremanje jele s malo masnoće' u izdanju Mozaik knjige.