SUHA GRADNJA

Kako brzo i efektno pregraditi prostor

Bionic
Reading

Suha gradnja postala je sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetnu gradnju kako eksterijernih tako i interijernih elemenata – zidova i stropova. Gipsani kartonski zidovi sastavni su dio ovakvog oblika gradnje, a pokazali su se i kao izuzetno kvalitetno rješenje pri adaptacijama prostora, kada zahvati često trebaju biti dovršeni u vrlo kratkom roku

Kvalitetna izvedba te brza i suha montaža, koja ne traži dodatno vrijeme za sušenje konstrukcije, bitni su faktori u današnjem vremenu koga prati ubrzani tempo života i rada.

Odabirom gipsanih kartonskih zidova, riješit ćete sve probleme koji se postavljaju pred vas. Problem buke između pojedinih prostorija uklonit će se ugradnjom gipsanih kartonskih zidova određene debljine, koji u svom sastavu imaju integriranu izolaciju. Zidovi s dimenzijama 12,5 cm, 15 cm ili 20 cm zadovoljit će sve zahtjeve kao pregradni zidovi, a željenu dimenziju će diktirati vanjski utjecaji kao što su izvor buke, vođenje instalacija kroz zid, potrebna čvrstoća ili dogradnja postojećeg zida, koji je već definiran svojom dimenzijom. U katalozima proizvoda pojedinih tvrtki pronaći ćete sve potrebne tehničke karakteristike, koje će vam pomoći u odabiru najpovoljnijeg zida za vaše potrebe.

Osim po debljini i akustičkim svojstvima, gipsani kartonski zidovi se razlikuju po vrstama gips-kartonskih ploča od kojih se izrađuju. Tako se razlikuju standardne, vodonepropusne i vatrootporne gipsane kartonske ploče. Standardne ploče se najčešće upotrebljavaju, a osobito su povoljne za izrađivanje pregrada u stambenim, poslovnim i javnim objektima. Vodonepropusne ploče se koriste za pregrade u kupaonicama, zahodima, kuhinjama te javnim objektima sa sportskim, zdravstvenim ili wellness sadržajima. Vatrootporne ploče se ugrađuju u zidove koji predstavljaju granice požarnih sektora, no njihov pravilan položaj trebaju osigurati projektanti i izvođači, a ne krajnji korisnici prostora.

Gipsane kartonske ploče često se koriste za izradu spuštenih stropova

Gips kartonskim zidovima u prostoru se jednostavno mogu izvesti mnogi atraktivni elementi poput zaobljenih, vijugavih i izlomljenih zidova, koji u sebi imaju integrirane otvore najrazličitijih oblika i dimenzija. Osim toga, ovakvim zidovima se mogu formirati elementi s policama, koji će zamijeniti određene komade namještaja. Igrom gips kartonskih zidova, boja i svjetlosnih efekata integriranih u same zidove, oni postaju naglašeni element prostora te ga obogaćuju u kvalitativnom dizajnerskom izričaju. Granice ovakvih igara su neograničene te ovise o samoj želji i mogućnostima investitora.

Osim pregrada, gips kartonske ploče se koriste za izradu spuštenih stropova, koji se po potrebi izvode od standardnih, vodonepropusnih ili vatrootpornih ploča. Stropovi se najčešće spuštaju zbog skrivanja instalacija te ugradnje rasvjete i stvaranja posebnih svjetlosnih efekata u prostoru. Atraktivne dizajnerske mogućnosti, su kao i kod izvedbe gips kartonskih zidova, neograničene. Osim u samom obliku, mogućnosti različitih rješenja se očituju i u visinskom tj. kaskadnom poigravanju te stvaranju različitih nivoa spuštenog stropa popraćenog ugradnjom rasvjetnih tijela.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.