CIJENE I PONUDA

Kakav stol i stolice odabrati za blagovaonicu

06.03.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Novi stol za blagovanje i stolice u tren oka osvježit će blagovaonicu, a osim udobnosti i funkcionalnosti, morate paziti i na to da odgovaraju ostalom namještaju u prostoru, posebno ako su dio dnevnog boravka

Ako planirate kupiti novi stol, stolice ili sve zajedno, prije potrage i kupovine dobro razmislite o tome kakve su vam potrebe i mogućnosti. Kao i za druge komade namještaja, stol i stolice morate imati dovoljno mjesta. To znači da morate uračunati i prostor oko stola kada se stolice koriste. Veličinu stola i broj stolica uz prostor može diktirati i broj članova u obitelji. Ako vam je samo ponekad potreban veći stol, a imate manjka prostora, dobro rješenje je stol na razvlačenje koji će vam priskrbiti dva do četiri sjedeća mjesta više. Možete kupiti i nekoliko dodatnih stolica na rasklapanje i spremiti ih dok vam ne zatrebaju.

Prije potrage za stolom izmjerite prostor u kojem će biti tako da u trgovini odmah možete eliminirati ono što vam ne odgovara. Nemojte se zavarati izgledom veličine stola u trgovini jer to su obično puno veći prostori, pa se može činiti da stol i nije tako velik. Pitajte prodavača točne mjere i nemojte puno odstupati od zadanog.

Pravokutni oblik stola najčešće najbolje odgovara u većini domova standardne gradnje, a tu se može i smjestiti najveći broj stolica. Za okrugli stol stane manje ljudi, a ako ne volite oštre rubove, možda je bolje rješenje eliptični oblik.

Teško je reći kakvi su stolovi danas trendi jer svatko ima svoje želje i ideje, a izbor je zaista velik. Stolovi od drveta domu će dati toplinu i opuštenost, a kombinacije sa željezom ili staklom malo više otmjenosti. Ako ste ljubitelji drvenih stolova, lako ćete naći više kombinacija i sa staklom i od željeznih konstrukcija ili pak samo od drveta. Tu se može naći više nijansi boja od običnog drveta pa do visokog sjaja ili stakla.

Stolice mogu i ne moraju biti u kompletu sa stolom, a to pak ovisi o tome jeste li klasični tip ili volite eksperimentirati. Bez obzira na boju i oblik stolice, pazite da bude šira od 50 cm tako da svakome bude udobna za sjedenje, posebno ako imaju ručke sa strane. Prije kupnje, obavezno sjednite na stolicu da osjetite kako je boraviti u njoj.

Pri odabiru boja mislite na ostatak namještaja koji imate u tom prostoru. Ako se radi samo o blagovaonici, onda je stol centar prostora i tu imate najviše mogućnosti kombiniranja. Ukoliko je blagovaonica povezana s kuhinjom ili još i boravkom, što je često slučaj u modernim stanovima, morate paziti da se stilovi i boje neukusno ne miješaju.

Obične stolice koje imaju sjedeći dio presvučen tkaninom ili je školjka od jednog dijela mogu se naći već po cijeni od dvjestotinjak kuna. Manji stolovi jednostavnih oblika koji nisu od punog drveta daju se kupiti već za tisuću kuna. U trgovinama poput Kike, Emmezete, Lesnine, Mobelixa ili Silinove i Concordije u Solidum centru imate veliki izbor stolova i stolica svih oblika i boja te u najrazličitijim kombinacijama materijala. Ako vam je važno da budu trendi, odabrat ćete nešto u ljubičastoj boji koja je sada jako moderna kad je namještaj u pitanju. Pogledajte fotogaleriju s cijenama i možda pronađete idealni stol i stolice za svoj dom.