PAŽLJIVO BIRAJTE

Kako prepoznati štedljive kućanske uređaje?

01.03.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Opremamo li dom novim kućanskim uređajem, glavnu ulogu pri odabiru imaju, redom: cijena, dizajn, 'inteligencija' uređaja, a o potrošnji električne energije ili vode često se vodi najmanje računa. Uzmemo li u obzir činjenicu da kućanske uređaje u prosjeku koristimo 10 do 15 godina, moramo razmišljati o drugom redoslijedu prioriteta, pa bi najveću ulogu u odabiru trebala imati upravo potrošnja kućanskog uređaja

Za prepoznavanje štedljivijeg kućanskog uređaja potrebno je poznavati značenje oznaka za energetsku učinkovitost. Oznake nam daju različite informacije: koliko učinkovito taj uređaj iskorištava električnu energiju i vodu, koja je razina buke koju prilikom rada uređaj proizvodi te druge podatke specifične za vrstu uređaja.

U EU i Hrvatskoj krajem prošle godine stupila je na snagu nova Direktiva za energetsko označavanje kućanskih uređaja te je uveden unificirani oblik oznaka za perilice posuđa i rublja, hladnjake, zamrzivače i njihove kombinacije i televizore, dok će uskoro uslijediti i nove energetske oznake za sušilice rublja, kombinirane perilice i sušilice rublja, električne pećnice, klima-uređaje i rasvjetna tijela.

Najučinkovitiji uređaj označen je razredom energetske učinkovitosti 'A+++', a najniža energetska učinkovitost označena je razredom 'D'
. Kako izgleda nova oznaka za perilicu rublja i što znači, možete vidjeti na sljedećoj slici:

Uvođenjem novih oznaka promijenile su se i obaveze proizvođača i distributera. Njihove su obaveze da svaki kućanski uređaj isporučuju s oznakom. Osim toga, trgovac je dužan oznaku postaviti na svaki izloženi primjerak uređaja. Oznaka mora biti na vanjskom dijelu uređaja s prednje strane ili na vrhu kućanskog uređaja, na takav način da se jasno vidi. Ukoliko oznaka nije pravilno postavljena na izloženi primjerak uređaja, zatražite od prodavača da vam je pokaže.

Od početka travnja 2013. bit će obavezno da proizvodi koji se prodaju putem interneta ili kataloga imaju istaknut razred uređaja i osnovne informacije s oznake
. Razrede energetske učinkovitosti obavezno će morati imati sve reklame i cjenici.

U sklopu uvođenja ovog, novog načina označavanja u Europskoj uniji je pokrenut projekt pod nazivom Come On Labels u kojem sudjeluje i Hrvatska s predstavnikom, tvrtkom Elma Kurtalj d.o.o. Cilj projekta je opće unapređenje energetske učinkovitosti kućanskih uređaja, bolja informiranost korisnika-potrošača, njegovo upoznavanje i približavanje novom načinu označavanja, a samim tim i opća uporaba energetski što efikasnijih proizvoda.

Preporuka je stoga kupnja uređaja više klase radi većih ušteda (energije, vode) koje ćemo postići kroz životni vijek kućanskih uređaja.