Obitelj i dom TULUMI NA DRUGOM MJESTU

Muškarci stvaraju čvrsta prijateljstva tek u 40-ima

  • Autor: A. S.
  • 20.4.2009 8:32:29
  • 20.4.2009 8:00:00

Konačno dobre vijesti za muškarce srednjih godina. Znanstvenici su otkrili da muškarci 'zlatno doba' prijateljstva doživljavaju tek u kasnim 40-ima. Žene, pak, budući da se više trude oko odnosa, prava prijateljstva stvaraju već nakon 20. godine života

Profesor Geoffrey Greif sa Sveučilišta Maryland, koji je proveo istraživanje na tristotinjak žena i muškaraca, otkrio je da su prijateljstva među muškarcima u kasnim 40-ima puno opuštenija, odanija i zabavnija nego u kasnim 20-ima, kad se prijateljstva baziraju uglavnom na dobrom provodu.

Prototip ove skupine muškaraca znanstvenici su pronašli u Georgeu Clooneyju koji će sljedećeg mjeseca proslaviti 48. rođendan uz pivo i košarkašku utakmicu uz nekolicinu prijatelja s kojima će zadržati prijateljski odnos još dvadesetak godina, smatraju znanstvenici.

Nasuprot tome su muškarci u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima koji balansiraju između novostečene obitelji i posla. Kad se požele opustiti i izaći van, često su osuđeni na obnavljanje starih izlizanih prijateljstva koja se već dugo povlače, ali više nemaju neki smisao ili na nove kolege s posla koje vrlo često smatraju dosadnima.

'Muškarci u 40-ima nisu toliko kompetitivni koliko srednjoškolci ili studenti koji su okruženi velikim brojem prijatelja i poznanika. Puno su mirniji i vjerojatnije je da će braniti prijatelja čak i ako on nije prisutan', kaže Greif.

Istraživanje je također pokazalo da stariji muškarci žene puno lakše doživljavaju kao prijateljice od mlađih. Mnogi ispitanici su naveli suprugu kao najboljeg prijatelja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više