LISTA KAJANJA

Za čime u životu najviše žalimo

27.02.2012 u 08:41

Bionic
Reading

Svaki tjedan potrošimo tri četvrtine sata žaleći za nečime, pokazala je anketa. Lista kajanja je duga: žalimo što nismo više štedjeli, trudili se u školi, što smo bili promiskuitetni u mladosti, što smo uopće počeli pušiti i što ne vježbamo više

Najčešće se kajemo zato što nismo uštedjeli više novca, a nakon toga slijedi žaljenje zato što se u školi nismo više trudili, piše Daily Mail.

Listu od top pet razloga kajanja nastavlja žaljenje što smo uopće počeli pušiti, što ne vježbamo dovoljno i što nismo više putovali svijetom.

Tri četvrtine ispitanika izjavilo je da ne vjeruje da je moguće živjeti bez žaljenja, vjerojatno objašnjavajući zašto u prosjeku provodimo 44 minuta tjedno razmišljajući o stvarima koje smo mogli ili trebali učiniti drugačije.

Područja zbog kojih najviše žalimo su naš ljubavni život (20 posto), obitelj (18 posto), karijera (16 posto), zdravlje (14 posto) i financije (14 posto). U prosjeku žalimo za dvije ključne stvari u životu, ali čak 17 posto ispitanika svaljuje krivicu na tuđa leđa.

No čak dvije trećine ispitanika kaže da ih je žaljenje natjeralo da djeluju pozitivnije te da su naučili nešto iz svojih pogrešaka. Među razlozima za kajanje anketirani su navodili da žale zbog toga što nisu ranije kupili nekretninu, zato što su bili promiskuitetni u mladosti, zato što voljenoj osobi nisu rekli da je vole te što se nisu potrudili popraviti poljuljano prijateljstvo.

Top lista stvari zbog koje najčešće kažemo 'gdje mi je bila pamet' glasi ovako: žalimo što nismo uštedjeli više novca; što se nismo više trudili u školi; što ne vježbamo više; što nismo više putovali svijetom; što smo počeli pušiti; što nismo više u kontaktu s ljudima; što nismo više pazili na svoje tijelo kad smo bili mladi: što nismo više cijenili starijeg člana obitelji dok je bio živ; što nemamo više fotografija iz djetinjstva i, napokon, što smo se prerano vjenčali.