UŠTEDITE VRIJEME

Sedam idealnih načina za korištenje mikrovalne

22.03.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Poput svakog kućanskog aparata, možda je kod vas i mikrovalna pećnica pala u zaborav ili ju koristite tek da podgrijete mlijeko ili ispečete kokice? Evo nekoliko savjeta kako pametnije iskoristiti popularnu mikrovalku i uštedjeti vrijeme

Ako do sada niste radili čips u mikrovalnoj pećnici ili kuhali ribu, vrijeme je da probate. Hilary Meyer iz magazina EatingWell preporučila je sedam načina kako što bolje je iskoristiti.

Riba

Odresci pečeni u mikrovalnoj imaju gumen okus, no riba je idealna. Stavite je u posudu primjerenu za mikrovalnu i začinite solju, limunom i paprom. Kuhajte dvije minute na najjačoj temperaturi. Dvije minute su okvirno vrijeme kuhanja, jer je svaka mikrovalna drukčija, ali nakon nekoliko puta pronaći ćete točno vrijeme. Radije kuhajte kraće pa uključite mikrovalnu još malo nego da se riba prekuha.

Spužvica za pranje suđa

Mikrovalna je idealna za steriliziranje i čišćenje spužvice za suđe u kojoj se zbog stalne vlage gomilaju bakterije. Iako nakon nekog vremena možete spužvicu jednostavno baciti u smeće, ovo je dobar način uštede novca. Vlažnu spužvicu stavite na otprilike dvije minute na najjačoj temperaturi i to bi trebalo ubiti oko 99 posto bakterija koje se nalaze u njoj.

Povrće je brzo gotovo u mikrovalnoj
Čips

Odlučili ste pogledati film i poželjeli grickalice, ali ste shvatili da nemate ništa takvo kod kuće? Napravite čips. Krumpir narežite ili nagulite na tanke ploškice i malo posolite te ispecite u mikrovalnoj. Osim što ćete imati hrskavu i ukusnu grickalicu, neće biti toliko nezdrava kao kupljena.

Kuhajte povrće

Povrće kuhano u mikrovalnoj isto je kao da ste ga kuhali na pari, a to je jedan od najzdravijih načina. Kuhanjem u vodi, dio vitamina i hranjivih tvari gubi se iz povrća. U mikrovalnoj se povrće kuha samo nekoliko minuta pa ćete na taj način dobiti i više nutrijenata.

Omekšajte smeđi šećer

Ako inače koristite smeđi šećer, vjerojatno se dogodilo da se previše ukruti. Rupčić za kuhinju malo navlažite i na njega stavite količinu šećera koji vam treba. Sve stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi i šećer će omekšati.

Ispecite slaninu

Spremate doručak i pala vam je na pamet hrskava slanina? No prženje na ulju nije najzdravija opcija i imat ćete još tavicu za čišćenje. Tanko narezanu slaninu složite u posudu koja smije ići u mikrovalnu pećnicu i pecite oko dvije minute dok ne dobije pečen i hrskav izgled.

Dizano tijesto

Ako planirate raditi fine kiflice ili nešto drugo od dizanog tijesta, ne morate čekati sat vremena nakon što ga zamijesite. Zdjelu s vodom stavite na nekoliko minuta u mikrovalnu pećnicu dok ne postane puna pare i vlažna. Zatim pećnicu isključite, a unutra ubacite tijesto dok se ne digne.