Obitelj i dom BORITE SE ZA SEBE

Kako izboriti povišicu u tri koraka

  • Autor: tportal.hr
  • 27.2.2012 9:58:30
  • 27.2.2012 8:00:00

Tko ne pita – ne dobije, stara je ulična mudrost. Rijetki su šefovi i tvrtke koji će povisiti plaću ako se ne izborite za nju. Ako vam je problem pitati, evo nekoliko jednostavnih savjeta

Nije dobro sjediti u kutu i raditi svoj posao u tišini. Amerikanci (točnije: Amerikanke) izračunali su da žene koje propuštaju neprekidno pregovarati o svojoj plaći mogu zaraditi i do milijun dolara manje od onih koje su upornije u pregovaranju. Problem je u tome što žene jednostavno ne pitaju – niti traže nove zadatke, niti promaknuće, niti povišicu. To zaključuju Linda Babcock i Sara Lschever, autorice knjige 'Žene ne pitaju'. Njihovu preporuku kako riješiti ovaj problem prenosi Huffington Post.

Istražite

Najprije istražite gdje ste na platnoj ljestvici svoje kompanije. Veće korporacije čak i objavljuju platne razrede po kojima vrednuju rad. Ako to kod vas nije slučaj, pitajte pretpostavljenog kako je rangirana vaša pozicija, ima li mogućnosti napredovanja i što morate učiniti da biste dobili promaknuće i/ili povišicu.

Zatim doznajte koliko vaš rad na trenutnoj poziciji vrijedi na tržištu rada. Ako se vaša plaća bitno razlikuje od njezine uobičajene tržišne vrijednosti, promislite ima li razloga za to.

Na kraju, raspitajte se kojim pogodnostima koje vaša tvrtka daje radnicima mimo plaće. Bonusi, prekovremeni sati, slobodni dani… ima tvrtki u kojima ništa od toga nije slučaj, no ima i onih u kojima postoje različite mogućnosti. Raspitajte se što treba činiti da biste dobili neku od pogodnosti.


Thinkstock
Nije dovoljno samo pregovarati za povišicu – argumente treba ponuditi i radom
Pogledajte se u zrcalo

Da biste dobili višu plaću, nije dovoljno samo pregovarati – argumente treba ponuditi i radom. Budite pošteni prema sami sebi. Pitajte suradnike kojima vjerujete da ocijene vaše prednosti i mane. I budite otvoreni za svaku vrstu odgovora.

Kada se suočite sa samima sobom, prezentirajte svoje prednosti pretpostavljenima. Ako ste zaradili dodatni novac za kompaniju, argumentirajte to pretpostavljenima. Ako obavljate dužnosti koje su predviđene za viši rang, upozorite na to. Ako ste smanjili troškove i uštedjeli novac, predočite to crno na bijelo.

Pitajte
Razmislite i odredite cilj – koliku povišicu želite. Također, razmislite o alternativi: ako ne možete dobiti veću plaću, što možete tražiti kao kompenzaciju. Dodatno školovanje, fleksibilno radno vrijeme, službeni auto?

Odaberite prikladno vrijeme da pristupite šefu, prije nego što se počne raditi revizija plaća ili nakon što postignete neki vrijedni poslovni rezultat. I na kraju, ako je vaš zahtjev odbijen, nemojte posustajati. Analizirajte zašto i nakon nekog vremena pokušajte ponovo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više