Obitelj i dom POGLED NA RIJEKU

Ovako izgleda dom poznatog talijanskog dizajnera

Studio poznatog talijanskog arhitekta i dizajnera Flavija Albanesea u Vicenzi otvoren je 2001. godine. Prostor je nastao kao projekt adaptacije i dogradnje starog industrijskog pogona tiskare na obali rijeke, u samom centru Vicenze

Zadržavši izvornu strukturu, Albanese, vlasnik poznatog Studio Albanese Asa, intervenirao je metalom i staklom i tako stvorio prozračnu strukturu koja je postala poveznica starog objekta s jedne strane i rijeke s druge. Unutar 1200 četvornih metara smješteni su radni i privatni prostori umjetnika, pružajući vrhunski vizualno-funkcionalni doživljaj na četiri etaže.

Dinamičnost i protočnost prostora nazire se već na samom ulazu u studio, gdje pogled seže od garaže, koja je dekorativno naglašena bojama i staklenim otvorima, do stepeništa u minimalističkim crno-bijelim tonovima, koje vode u studio na prvom katu. U tom se kontekstu pogled u garažu doživljava kao dekoracija prostora, a ne element koji treba skriti. Gruba obrada zidova dopunjena umjetnošću te rasvjeta s nemarno razbacanim fluocijevima naglašava raznolik opus umjetnika.

Na prvoj je etaži smješten studio
koji je potpuno otvoren prema rijeci. Tamni pod dodatno naglašava velike staklene stijene i pogled kroz njih, a bijeli namještaj baza je koju ponovo nadopunjuju umjetnički detalji. Studio je opremljen velikom bibliotekom od 10.000 knjiga, koja je jedina dekoracija u velikom radnom prostoru. Prostor komunicira s rijekom s jedne strane te terasom i stambenim prostorom s druge, ističući dinamiku prostora kroz tri etaže.

Sam Albaneseov ured uređen je koloristički
, naglašavajući funkcionalnu različitost od ostalog dijela studija. Najveća atrakcija ureda ponovo je pogled na rijeku i most koji se otvaraju kroz staklene stijene. U slobodno vrijeme ta se etaža koristi kao veliki prostor za druženja i zabave.

Uskim stubištem uokvirenim PVC zidovima koji svijetle put vodi na drugu etažu koja je stambena. Crno-bijela priča s ulaza ponavlja se i kroz ovu komunikaciju, a onda ponovo prelazi u kolorističku priču vezanu za stambeni prostor. On je razveden, podijeljen u više funkcionalnih grupa, a uređen kolekcionarski. Svaki od predmeta priča svoju priču, a međusobnim odnosom stvaraju vrlo ugodne i dinamične cjeline.

Dnevni se boravak sastoji od više grupa za sjedenje, pokazujući ponovo druželjubivost domaćina. Naizgled nemarno složene stolice, fotelje, komode, klupski stolići, koji su stilom i bojama potpuno različiti, stvaraju vrlo ugodno ozračje 'kreativnog nereda'. Ipak, iza tog nereda krije se vrhunski osjećaj za ravnotežu i kompoziciju.

Prostorom dominira trosjed s četiri fotelje i klupski stolić koji su grupirani oko minimalističkog kamina. Prostor iznad kamina služi i kao zid za projektor. Stari gramofon s pločama te stari projektor bude dašak nostalgije koji se odlično uklapa u prostor. Kosi krovovi, masivne grede obojane u bijelo, tamni pod, raskoš šarenila elemenata namještaja - sve to ostavlja vrlo ležeran i ugodan dojam na svakog posjetioca, ostavljajući poruku kreatora da je namijenjen čistom uživanju i opuštanju. U prilog tome idu i dvije ležaljke smještene u različitim grupama. Taj je prostor koncepcijski nešto zatvoreniji od donjeg, prozori su manji dimenzijom, ostavljajući više prostora za intimu korisnika. No na toj etaži iskorišten je i mali atrij da bi se dodatno uvelo svjetlo u blagovaonicu i kuhinju.

Blagovaonica je vrlo ležerna, kombinira rustikalne i moderne elemente namještaja
, a zavjesa je puna, bijela, nemarno obješena na prozor. S obzirom na društvene afinitete vlasnika, kuhinja je profesionalna te može opslužiti desetke posjetitelja, a kuhar je najčešće sam vlasnik. Lampe - stolne i samostojeće - daju različit ambijentalni ugođaj i možemo reći da su glavni element kreiranja dinamike svjetlosti.

Na trećoj poluetaži nalazi se terasa koja je potpuno otvorena prema rijeci, a na kojoj se ponovo nalaze različite grupe za sjedenje, uokvirene zelenilom i pojedinačnim rasvjetnim tijelima koja su ležerno raspoređena duž terase. Pod je drveni da bi se stvorio prirodni ugođaj. Na poluetaži iznad terase, skriven iza krovova i zelenila, smješten je jacuzzi s malom grupom za sjedenje, završavajući tu dinamičnu priču na četiri etaže.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više