G. HAWN NAPISALA KNJIGU

Može li čovjek naučiti biti sretan?

21.02.2012 u 09:56

Bionic
Reading

MindUP program, na kojemu se temelji knjiga Goldie Hawn, ima za cilj usaditi djeci duboku smirenost, stabilnost, usredotočenost i suosjećanje s drugima

Glumica Goldie Hawn napisala je knjigu koja nosi naziv 10 Mindful Minutes - Giving our children – and ourselves – the social and emotional skills to reduce stress and anxiety for healthier happy lives. Riječ je o knjizi kojom želi naučiti ljude da budu sretni, a naglasak je na djeci.


Kako je 66-godišnja glumica i baka otkrila za telegraph.co.uk, na ideju je došla nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001. godine. 'Shvatila sam da svijet više nikada neće biti isti i da se trebamo fokusirati na našu djecu, ali i depresiju koja je u porastu… Javila se potreba da naučimo djecu kako da dođu u kontakt sa svojim emocijama te tako uspješnije upravljaju stresom', objasnila je Goldie svoje motive za pisanje knjige.

Rezultat svega je MindUP program kojemu je cilj usaditi djeci duboku smirenost, stabilnost, usredotočenost i suosjećanje s drugima. Njezin projekt obuhvaća vježbe manifestacija, meditacije, dnevnike zahvalnosti i brojne vježbe za promatranje vlastitih osjećaja. Program Goldie Hawn, o kojemu piše u knjizi, već su prihvatile brojne škole, a ona ga naziva 'Optimistična učionica'.

Jedan od najvažnijih sastojaka glumičine formule za sreću su vježbe disanja. Naime, Goldie savjetuje roditeljima da to čine s djecom, a napominje i školama da je iznimno važno da to uvrste u svoje programe. 'Sjednite sa svojom djecom 10 minuta na dan. Usredotočite se na disanje. Neka se djeca udobno smjeste s rukama na krilu i neka zatvore oči', piše Goldie u svojoj knjizi.

Poznata glumica napominje da MindUP program nisu samo nasumične igre, nego program koji je nastao na otkrićima neuroznanosti. Upravo zato glumica u svom djelu stalno naglašava da je važno da se djeca koncentriraju na korištenje svojih mozgova. 'Dokazano je da stres blokira učenje. Kada je mozak izložen velikoj aktivnosti, blokiraju se neki njegovi dijelovi i dolazi do problema', pojasnila je Goldie.

Kako tvrdi, cilj njezine knjige je naučiti djecu socijalnim i emotivnim vještinama koje su im nužne za snalaženje među mnogim izazovima današnjeg svijeta. Iako glumičina knjiga sadrži mnoge savjete koje prihvaća i znanost, ipak su se javili kritičari koji navode da je knjiga poticanje nošenja 'ružičastih naočala' koje ne daju dobre rezultate. No ima i onih koji ističu da je velik dio njezinih savjeta primjenjiv te da ih nije loše iskušati.