Obitelj i dom GUSLAČ NA KROVU

Djeca iz Dječjeg sela postali mali glumci

  • Autor: tportal.hr
  • 16.2.2012 17:54:12
  • 16.2.2012 15:31:23

Mališani SOS Dječjeg selo Lekenik održat prvu svjetsku praizvedbu predstave 'Guslač na krovu' u utorak, 21.veljače u 19 sati u društvenom centru Hermann Gmeiner

Jedan od najdulje izvođenih svjetskih mjuzikla, 'Guslač na krovu', filmski je uprizoren 1971. godine te je godinu kasnije nagrađen s tri Oscara i pet Zlatnih globusa.

Toplu i sjetnu priču o siromašnom židovskom mljekaru, koji živi u carskoj Rusiji, kojemu su obiteljske tradicije poljuljane kad se njegove kćeri žele udati po svojoj volji, a opstanak ugrožen kad Židovima zaprijete pogromi i nadolazeća revolucija, na filmsko je platno prenio redatelj Norman Jewison. Film je sniman u Hrvatskoj, ponajviše u Lekeniku te Maloj Gorici, M. Vesi i Zagrebu, a Branko Lustig bio je direktor lokacija i najzaslužniji što se film upravo tu snimio i što se Hollywood preselio u Turopolje.

Dvadeset godina nakon snimanja filma, u Lekeniku je izgrađeno prvo SOS Dječje selo, a jedan od njegovih patrona bio je i Branko Lustig. I opet, dvadeset godina nakon toga u Društvenom centru H. Gmeiner SOS Dječjeg sela Lekenik priprema se svjetska praizvedba bajkovitog dramskog igrokaza u kojemu igraju djeca Malog kazališta bajki SOS Dječjeg sela Lekenik.

Poetski tekst koji prati zbivanja u filmu napisao je književnik Rusmir Agačević, voditelj kreativnih radionica u Društvenom centru SOS Dječjeg sela, koji je i kao redatelj postavio kratki igrokaz s efektnim scenografskim crtežima autorice Nede Mrđan, likovnog pedagoga Židovske osnovne škole Lauder-Hugo Kon iz Zagreba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više