Obitelj i dom PAŽLJIV ODABIR RIJEČI

Bebe razumiju sve što im govorite!

  • Autor: tportal.hr
  • 15.2.2012 10:43:39
  • 15.2.2012 9:35:53

Bebe već u dobi od šest mjeseci razumiju što im se govori, otkriva najnovije istraživanje

Neki su roditelji već odavno posumnjali u to da se iza slatkog i nevinog gugutanja njihovih beba zapravo krije bistar i oštar um. Vjerovali ili ne, znanstvenici to sada potvrđuju! Kako tvrde u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli vokabular roditelja. Ako roditelji razgovaraju s njima, ističu znanstvenici, bebe će u odrasloj dobi imati bolje jezične vještine.

Istraživanje koje su proveli psiholozi pokazuje da bebe razumiju riječi koje čuju i to puno prije nego što ih nauče govoriti. To pobija staru teoriju da djeca počinju razumjeti jezik tek s godinu dana.

Psiholozi Elika Bergelson i Daniel Swingley, autori istraživanja, uočili su da djeca znatno mlađa od godinu dana očima traže jabuku na računalu nakon što im se postavi pitanje: 'Gdje je jabuka?' U istraživanju su sudjelovale 33 bebe u dobi od šest do devet mjeseci, a znanstvenici su i sami ostali iznenađeni velikom količinom njihova razumijevanja riječi.

'Mislim da je ovo istraživanje zapravo velika poruka roditeljima: možete razgovarati sa svojom djecom i budite sigurni da će ona razumjeti sve što kažete. Naravno, neće vam odgovoriti na to verbalno, ali će razumjeti. A što više razumiju, grade svoje znanje za budućnost', istaknuo je dr. Daniel Swingley.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više