RODITELJI, OPREZ!

Mala djeca ne smiju biti dulje od 15 minuta na hladnoći

08.02.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Niske temperature i mala djeca obično znače samo jedno – zabrinute roditelje. Kako i treba li uopće s djecom na hladnoću?

Ponekad je iz gomile savjeta teško procijeniti što je najbolje za dijete, a kako temperatura pada ispod ništice, to je teže procijeniti kako, odnosno treba li uopće s mališanima na hladnoću.

Ispod minus 10 nikako van
'Za djecu do godinu dana izlazak na ovakve hladnoće ne dolazi u obzir. Imate li malu bebu, dovoljno je nekoliko puta dnevno premjestiti je u drugu sobu i provjetriti prostorije nekoliko minuta te ponovno zagrijati sobu i tek se onda vratiti s bebom unutra. S djecom starijom od godinu dana dovoljno je izaći do 15 minuta na zrak, pri čemu, naravno, moraju biti jako dobro odjevena. No padnu li temperature ispod -10 stupnjeva, onda nitko ne bi trebao izlaziti', objašnjava dr. med. spec. pedijatar Vlatka Putar-Kranjc te dodaje da su, bez obzira na temperaturu, vremenske neprilike tijekom kojih djeca trebaju ostati u domovima magla i jak vjetar.

Dodatni je problem tijekom oštrih zima pojačano grijanje u stanovima. Suhi zrak, naime, isušuje sluznicu, zbog čega djeca postaju sklonija infekcijama te se preporučuje koristiti ovlaživač zraka što je više moguće. Također bi bilo poželjno maloj djeci nekim od prirodnih preparata vlažiti nos ujutro i prije spavanja.

'U stanu ne treba biti previše toplo, posebno prije spavanja. Za novorođenčad se preporučuje temperatura sobe od 21 stupanj, a za starije oko 19 stupnjeva', kaže dr. Putar-Kranjc.

Ovakve hladnoće obično donose i brojne slučajeve respiratornih problema, laringitisa i prehlada tipičnih za nagle promjene temperature.

'Ako je tjelesna temperatura izrazito visoka i ne smanjuje se nakon 48 sati, obavezno treba otići liječniku, a u svim ostalim slučajevima, kada je dijete dobre volje i temperatura padne, dovoljno je povećati unos toplih napitaka i tekućine, vitamina C te kapati nos', savjetuje roditeljima dr. Putar-Kranjc.