KAMPANJA 'NE NASILJU'

Nina Badrić i Barbara Kolar protiv nasilja nad ženama

07.02.2012 u 12:42

Bionic
Reading

U tri klika biraj život bez nasilnika poruka je nacionalne kampanje protiv nasilja nad ženama koju će tijekom veljače provoditi nevladina organizacija Ženska soba – Centar za seksualna prava, a okosnica kampanje je web stranica Sigurno mjesto

U tri klika biraj život bez nasilnika' poruka je nacionalne kampanje protiv nasilja nad ženama koju će tijekom veljače provoditi nevladina organizacija Ženska soba, Centar za seksualna prava, uz potporu brojnih javnih osoba i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Okosnica kampanje je web stranica Sigurno mjesto, jedinstvena i prva web stranice ovakve vrste u Hrvatskoj, a namijenjena je prvenstveno ženama žrtvama nasilja, kao i institucijama i organizacijama civilnog društva koje rade na ovoj iznimno važnoj društvenoj problematici. Stranica će biti predstavljena 22. veljače 2012. na velikom javnom događanju u Zagrebu, a uz lansiranje stranice Sigurno mjesto širom Hrvatske započet će i kampanja 'U tri klika biraj život bez nasilnika'.
'Osnovni ciljevi kampanje i web stranice Sigurno mjesto su olakšavanje nalaženja pomoći i podrške ženama žrtvama bilo kojeg oblika nasilja, na način da se na jednom mjestu obuhvate sve potrebne informacije za prijavu nasilja ili u donošenju odluke za izlazak iz nasilja', objašnjava mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe koja zajedno sa svojim timom vodi kampanju.

Toj su se kampanji pridružile i brojne javne osobe među kojima su Jelena Radan, Meritas, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Nina Badrić, Luka Nižetić, Ida Prester, Maja Vučić, Ivica Propadalo i Teška industrija, Davorin Bogović, Žan Jakopač, Ana i Mario Rucner, radijske voditeljice Irina Čulinović, Sonja Šarunić, Barbara Kolar, spisateljice Rujana Jeger i Mima Simić, psiholog Aleksandar Štulhofer, glumačko-redateljska ekipa koju čine Ksenija Marinković, Urša Raukar, Goran Bogdan, Vinko Brešan, Mario Kovač, Ana Begić, Petra Dugandžić, Lada Bonacci, dizajner Ivica Skoko i druge javne osobe.

'Nasilje nad ženama je najekstremniji primjer kršenja ženskih ljudskih prava. Javlja se u brojnim oblicima, od kojih su najčešći nasilje u obitelji i seksualno nasilje. U Hrvatskoj je unatrag desetak godina ovaj problem također prepoznat kao relevantan i gorući, zahvaljujući pozitivnim promjenama koje su inicirale organizacije civilnog društva', upozorava mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, ističući da usprkos pozitivnim koracima koji uključuju promjene zakonodavstva poput, primjerice, donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, razvoj i rad brojnih skloništa i savjetovališta za žrtve, kao i veću vidljivosti problema, brojne žrtve još uvijek su obvezane strahom, sramom i krivnjom na šutnju ili nemaju dovoljno informacija gdje i kako potražiti pomoć kako bi prekinule krug nasilja. 'Nadamo se da će ovakva specifična stranica, koja ujedinjuje sve ključne aktere u suzbijanju nasilja nad ženama, omogućiti efikasniji rad na ovom problemu i pokazati svim osobama koje preživljavaju nasilje da nisu same', zaključuje Mamula.

Inače, prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (2003.) svake godine prijavljeno je između 11.500 i 17.500 počinitelja, a broj žrtava takvih djela kreće se između 14.500 i 22.200, od čega su žene žrtve u 64 posto do 71  posto slučajeva, ovisno o godini. U zadnjih 10 godina ubijeno je 305 žena (od 22 do 47 godišnje). Njihovi sadašnji i/ili bivši partneri/supruzi bili su ubojice u 20 posto do čak 65 posto slučajeva. Podaci o prijavljenom seksualnom nasilju policiji u Hrvatskoj pokazuju da je od 2000. do 2010. godine ukupno prijavljeno 6.625 kaznenih djela, od 461 do 761 slučaja godišnje. Najčešće su bludne radnje (34 posto) silovanje (15 posto) i zadovoljavanje pohote pred djetetom/malodobnom osobom (14 posto). Žene su žrtve u 86 posto slučajeva, a postotci variraju od 47 posto do 99 posto ovisno o djelu (primjerice čak 95 posto za silovanje).

Slijedom toga, stvorena je i Ženska soba odnosno centar za seksualna prava je nevladina, neprofitna organizacija, osnovana s ciljem osnaživanja žena i osvještavanja institucija i javnosti o seksualnom nasilju i seksualnim pravima, kroz edukaciju, istraživanja, lobiranje i javni rad. Ženska soba pruža direktnu i indirektnu pomoć i podršku žrtvama seksualnog nasilja.
U sklopu Ženske sobe otvoren je i Centar za žrtve seksualnog nasilja gdje osobe koje su preživjele seksualno nasilje mogu dobiti besplatno i potpuno anonimno pravno, psihološko, medicinsko savjetovanje te prema potrebi psihoterapiju.