Obitelj i dom BEZ GREŠKE

10 trikova za savršeno kuhanu tjesteninu

  • Autor: tportal.hr
  • 2.2.2012 9:49:33
  • 2.2.2012 7:13:16

Iako izgleda vrlo jednostavno ubaciti tjesteninu u lonac, ponekad se dogodi prava katastrofa – prekuhani i slijepljeni špageti nisu rijetkost. Evo nekoliko savjeta kako dobro skuhati tjesteninu i uživati u njoj

Urednik magazina Daily Meal i autor knjige 'The Country Cooking of Italy', Colman Andrews, svoje je vještine podijelio s čitateljima Todaya i otkrio koje su najčešće greške kod kuhanja tjestenine.

1. Suprotno uvriježenom mišljenju, nije potreban veliki lonac za vodu. Samo trebate paziti da lonac bude dovoljno velik da se količina tjestenine može skuhati u njemu – na 500 grama tjestenine dovoljno je do tri litre vode.

2. Vodu dobro zasolite prije nego zaključa.

Thinkstock
Tjestenina i umak mogu biti gotovi vrlo brzo
3.
Nemojte stavljati ulje u vodu jer ono neće spriječiti tjesteninu da se zalijepi. Nekoliko puta promiješajte tjesteninu dok se kuha i kad ju sipate u lonac.

4. Tjestenina je najbolja ako je kuhana al dente, dakle ne mekana i prekuhana. Al dente znači da ćete ju osjetiti 'pod zubima' dok ju jedete. Ako tjesteninu kuhate predugo, može imati i gumeni okus.

5. Prije nego završite s kuhanjem obavezno probajte komadić tjestenine da se uvjerite je li dovoljno kuhana. S vremenom i iskustvom ćete već bez kušanja znati odrediti za neke vrste tjestenine jesu li kuhane. Domaće tjestenine obično nije potrebno kuhati više od tri do pet minuta.

6. Nakon kuhanja tjesteninu dobro ocijedite, ali nikako ju nemojte ispirati.

7. Tradicionalno se u Italiji tjestenina kuha u velikom loncu koji je prethodno zagrijan, a u tom istom loncu poslije se može raditi i umak. Radi se osobnom odabiru, ali ponekad se tjestenina još malo promiješa s umakom ili planiranim jelom umjesto da se posluži posebno.

8. Većina umaka za tjesteninu, osim nekoliko iznimaka, može se raditi paralelno jer im je za pripremu potrebno nekoliko minuta.

9. Umak treba odgovarati vrsti tjestenine.

10. Jednostavni umaci koji sadrže maslinovo ulje i sitne komadiće povrća ili sira prikladni su za tjesteninu poput špageta ili dugačkih rezanaca. Umaci koji imaju komadiće kobasica ili primjerice cvjetaču izvrsni su za makarone ili leptiriće. I tu postoje iznimke pa tako školjke ipak idu bolje uz špagete.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više