SA SAJMA U KOELNU

Koji su novi trendovi u opremanju interijera

Bionic
Reading

Sajam IMM Koelnu promovirao je nove trendove u opremanju stambenih prostora. Osnovna ideja svodi se na individualnost prostora, koji će biti organiziran po mjeri pojedinca

Razvija se i novo shvaćanje kupaonice, ne više kao prostora u kojem se održava osobna higijena, već prije svega kao prostora za opuštanje. Sastavni elementi kupaonice su hidromasažne kade, saune, svjetlosni efekti... Moramo naglasiti da ovakva koncepcija kupaonice nije prilagođena hrvatskom standardu, ali će ga oni, kojima prostorne i financijske mogućnosti dozvoljavaju, sigurno rado prihvatiti!

Bijelo je i dalje hit!

Tkanine imaju značajnu ulogu
, a trendovski motivi su prvenstveno karirani i prugasti uzorci. Cvjetni se pojavljuju samo u detaljima. Osim toga, popularni su i printovi u krupnom mjerilu. Ovakve tkanine su osobito preporučljive za tapecirani namještaj dječjih i mladenačkih soba.

Sjedeće garniture moraju zadovoljiti ulogu sjedenja i ležanja – opuštanja, pa su redovito većih dimenzija ili s dodacima koji ih pretvaraju u ugodan ležaj. Modularnost im omogućava različite načine slaganja u prostoru. Uz njih se postavljaju čupavi ili kožni tepisi te oni koji izgledaju pomalo 'isprano' i staro.

Omiljene boje su i dalje bijela, u mat i sjajnoj verziji, siva u svim nijansama, zagasito smeđa od nijansi bijele kave do tamnijih, plava pogotovo u nijansi petrolej te ljubičasta, a prilično smjelo se pojavljuju nijanse ružičaste, narančaste i zelene, koje stvaraju jake naglaske svojom prisutnošću. Moderne su izvedbe u sjajnim i mat verzijama.

Zidne obloge
izrazito su popularne. Različite vrste kamena i tapeta su i dalje u modi, ali apsolutni hit su obloge sa 3D efektom, koje zidovima daju novu dimenziju. Ove obloge se mogu postavljati u svim prostorima – od ulaza do spavaće sobe ili kupaonice, a efekti se pojačavaju rasvjetom. Velika rasvjetna tijela su i dalje trend kao i LED rasvjeta u namještaju.


Drvo je i dalje u trendu. Apsolutni hit je prirodni izgled drva. Najčešće se koristi izbijeljeni, svijetli hrast, čija je površina pomalo hrapava. Ukoliko se koriste druge vrste drva, trendovi preferiraju one svjetlijih boja, eventualno šatirane s tamnim i svijetlim nijansama. Uz drvo, kao prirodni materijal namještaja, omiljena dekoracija postaju jelenji rogovi u prirodnom ili stiliziranom izdanju. Ukoliko ne možete nabaviti jelenje, poslužit će rogovi drugih životinja. Ovaj detalj je toliko prisutan u prostoru da ga s pravom možemo nazvati 'must-have'!

Uspjeh hrvatskih izlagača

Zapažen uspjeh na ovom prestižnom sajmu ostvarila je hrvatska tvrtka Modo, čija je kompletna proizvodnja drvenog namještaja okrenuta izvozu i koju nakon sajma muče 'slatki' problemi – kako postojećim kapacitetom zadovoljiti sve potrebe proizvodnje.

Hrvatska tvrtka Kvadra također je postigla uspjeh svojom prezentacijom, kako samim štandom, tako i dizajnom sjedećih garnitura i fotelja, koje su privukle strane investitore. Njiihov primjer je dokaz da naše stvaralačke dizajnerske snage u suradnji s kvalitetnim i osviještenim proizvođačima imaju otvoren put i svoje mjesto na europskom tržištu namještaja.

Tvrtka Rukotvorine, iz Bosne i Hercegovine, u suradnji s dizajnericom Jasnom Mujkić nagrađena je i ove godine prestižnom nagradom Interior Innovation Award 2012. za stol Umbra. Specifičnost dizajna, koji im je i prošle godine donio nagradu za stol Daisy, sastoji se u interpretaciji tradicionalnih motiva primijenjenih na moderan način.