Obitelj i dom ŽIVOT BEZ STRESA

Znate li zašto je dobro tračati?

  • Autor: tportal.hr
  • 19.1.2012 11:34:44
  • 19.1.2012 10:04:18

Svi tračaju. Ponekad nas je zbog toga i sram, ali novo istraživanje daje naslutiti da pokoji negativni komentar nove frizure kolegice iz ureda i nije tako loš

Kalifornijsko sveučilište Berkeley u svojem je istraživanju zaključilo da tračanje oslobađa od stresa i zapravo je dobro za zdravlje, piše Huffington Post. U studiji su radili četiri eksperimenta, a u svakom je postojala varalica koja je nepravedno skupljala bodove.

Rezultati studije pokazali su da je osoba koja je vidjela nekoga kako trača odmah imala ubrzani rad srca. S druge strane, ako su sami sudjelovali u ogovaranju, rad srca se umirio, posebno ako su osobi govorili neke informacije koje je mogu nekako zaštititi.

Znanstvenik Matthew Feinberg istaknuo je da su u studiji ispitanici bili čak spremni dati novac da bi drugi doznali za varalicu u grupi. Naime, ispitanici su igrali ekonomsku igru s raznim resursima i ulaganjima, a trač je bio sredstvo kojim su mogli spriječiti druge da budu u prednosti.

New York Daily News pisao je 2009. godine da jedno istraživanje pokazuje da 80 posto dnevnog razgovora čini trač. U toj je studiji sudjelovalo oko 300 ljudi, a pokazala je i da samo 5 posto tračeva ima zle namjere.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više