MANJE JE VIŠE

Kako jefino preurediti stan

18.01.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Kako s malo novca unaprijediti i uljepšati svoj životni prostor? Uostalom, je li to stvarno moguće? Stručnjaci za interijere odgovaraju potvrdno. Vele da se taj poduhvat može izvesti s nešto malo kuna, ali napominju i da promjene ne zahtijevaju uvijek i isključivo samo novčana ulaganja već i - emotivne

Pogrešno je misliti da vam za uređenje doma treba gomila novca, investirajte u ključne komade.

Doskočiti monotoniji

Prije zahvata u svoj životni prostor mora se biti spreman odreći se i ponekog komada namještaja, posebno dragih zavjesa, možda i omiljene boje zidova te otvoriti se za novo i drugačije. Pri tom, kako kazuje naš sugovornik, arhitekt i dizajner interijera Duje Kaliterna, može dostajati i malo zanimljivog ‘štofa’ za presvući sofu ili stolac, koji kvadrat zidne tapete, nova lampa ili ogledalo na pravom mjestu.

'Uistinu ne treba previše novca da bi se postigle dramatične promjene u životnom prostoru. Recimo, nova, svjetla boja zidova, povećat će prostor, hrabro odbacivanje zavjesa dat će stanu puno svjetlosti i jednu posve novu vizualnu dimenziju, dodatn izvori svjetlosti na pravom mjestu prostoru ću dati toplinu i intimu', nabraja neke od trikova kojima se može doskočiti dosadi i monotoniji vlastitoga doma D. Kaliterna.

Naš sugovornik smatra i da mnogi stanovi imaju previše namještaja i zagovornik je pristupa kako je u uređenju manje - više.

Fotelja mora ostati

'Izbacivanjem jednog glomaznog komada namještaja može se postići odličan dojam. Pri tom, ja sam od onih koji, recimo, nikada ne bih izbacio fotelju. Svaku se može uljepšati novom tkaninom', kaže Kaliterna.

Inače, Zagrepčani koji bi željeli čuti i pokoji savjet više imat će prilike u Muzeju suvremene upitati tim mladih arhitekata okupljenih u ARCHIsquadu kako malim ulaganjima unaprijediti svoj prostor. Potrebno je prethodno se prijaviti u MSU.