NAJVEĆA LJUBAV NA SVIJETU

Otkriveno zašto su ljudi sposobni za bezuvjetnu ljubav

14.04.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Znanstvenici su proučavali aktivnost mozga kako bi otkrili tajne bezuvjetne ljubavi. Istraživanje je otkrilo da ljubav koja ne traži da bude uzvraćena, niti bilo kakvu vrstu nagrade uključuje čak sedam područja u mozgu. No ti se impulsi razlikuju od romantične i seksualne ljubavi što odvodi do zaključka da je bezuvjetna ljubav posve poseban osjećaj

Profesor Mario Beauregard sa sveučilišta Montreal koji je vodio ovo istraživanje izjavio je: 'Bezuvjetna ljubav veća je, bez imalo sumnje, od svih drugih i smatra se najvećim izrazom duhovnosti. Međutim, sve dosad nismo znali ništa o njezinu neurološkom sastavu.'

Prema teoriji evolucije, bezuvjetnu ljubav bismo trebali osjećati samo prema osobama koje naše gene prenose na druge generacije, kao što su djeca i partneri. Međutim, u stvarnosti bezuvjetna ljubav osjeća se i prema osobama s kojima nemam tako blizak odnos.

Da bi se otkrilo zašto je tome tako, profesor Beauregard koristio je magnetnu rezonancu na loše plaćenim asistentima koji paze na osobe s poteškoćama u razvoju.

Kad su trebali prizvati osjećaj bezuvjetne ljubavi, skenovi njihovih mozgova pokazali su sedam područja u mozgu koja su u tom trenutku postala aktivna, a samo tri su bila ista kao i kod romantične ljubavi. Druga su područja bila različita, što ukazuje na to da se radi o posebnoj vrsti ljubavi. Primijećeno je i to da su neka od tih aktiviranih područja u uskoj vezi s otpuštanjem dopamina, kemikalije koja je odgovorna za osjećaj sreće.