KORISNI TRIKOVI

Kako jednom zauvijek napraviti reda u ormaru

22.01.2012 u 08:43

Bionic
Reading

Ako vam nije nadohvat ruke ili je pak ne možete vidjeti, tu odjeću nikada nećete niti odjenuti – osnovno je pravilo organiziranja ormara. Stoga, slijedite jednostavne upute i konačno omogućite onoj seksi maloj crnoj haljini koju ste kupili još prošle godine da ugleda svjetlost dana

Prije nego što započnete sa slaganjem i premještanjem odjeće i modnih dodataka, bacite se na uređenje samoga ormara. Ukoliko imate ugradbeni ormar ili onaj bez unutarnjih stranica, bitno je napraviti dobar kontrast između odjeće i zidova radi bolje preglednosti. Bijela boja je prihvatljiva, no valja i razmisliti o nekim varijantama svijetle boje ili pak o jarkim tapetama.

Preporučuje se odjeću prvo sortirati po vrsti, a zatim po bojama. Ovisno o količini odjeće koju imate, ormar tematski podijelite na dodatne sekcije, poput one za odjeću dugih rukava ili pak za odjeću duljih krojeva. Za bolju preglednost, veste i hlače je preporučljivo držati na otvorenim policama, a ne u ladicama, piše Lucky.com

Ukoliko vam se često dogodi da se u ormaru nekako stvori neuredna hrpa vesta i majica bačenih bez reda i svrhe, sljedeći savjet će vam dobro doći. Pripazite da 'toranj' majica i vesta ne bude viši od 20-25 centimetara, najdeblje veste složite na samo dno hrpe jer bi se inače 'toranj' mogao urušiti. Prilikom slaganja odvojite majice kratkih rukava od onih s dugim, kardigane i dolčevite, pa ćete tako izbjeći neprestano prekopavanje po ormaru.

Kako biste spriječili da u vašoj ladici s donjim rubljem nastane velika zbrka, kupite ili sami uz pomoć kartona ili plastike napravite ladicu s odjeljcima. Pregrade će spriječiti nastanak nereda te i mogućnost da kukice na grudnjacima oštete ono finije rublje.

Na stražnji dio ormara možete postaviti plutenu ploču koju je multifunkcionalna. Naime, na nju, pomoću pribadača ili čavlića možete objesiti nakit, poput ogrlica, narukvica i naučnica ili pak satove, a može i poslužiti i stavljanje fotografija i slika koje va inspiriraju za najbolje modne kombinacije.

Premda izgledaju lijepo, drvene vješalice zauzimaju više mjesta

Može biti gotovo nemoguće razlikovati traperice koje su naslagane i zgurane jedne na druge, posebice ako su slične boje. Trakicom označite traperice prema stilu te ih zatim posložite od tamnijih prema svjetlijima.

Kako bi ormar djelovao što urednije, a odjeća u istoj ravnini, odaberite identične vješalice za cijeli ormar. Nakon što odjeću preuzmete s kemijskog čišćenja, odmah uklonite zaštitnu foliju jer, osim što stvara dojam neurednosti, vašu odjeću drži u okruženju opasnih kemikalija. Kako biste spriječili padanje i kliženje odjeće s vješalica, na vesticama i majicama zakopčajte gornji gumb, a na hlačama zakopčajte zatvarač.

Hlače na vješalicu objesite na način kako ih želite nositi – ako želite da budu 'na crtu' objesite ih bočno, a ukoliko želite da budu bez nabora, objesite ih ravno. Osim toga, ne zaboraviti prilikom stavljanja hlača na vješalicu malo oslabiti u struku kako biste spriječili razvlačenje ili pak pucanje šavova.

Drvene vješalice izgledaju jako lijepo, no, nažalost, bespotrebno troše nužan prostor kojeg u ormaru uvijek nedostaje. Birajte one tanke, plastične, koje će spriječiti klizanje odjeće, ali i zauzeti manje mjesta.

Za lakše organiziranje police s torbama koristite organizatore, poput onih koje se koriste na policama za knjige kako biste torbe razdvojili i spriječili nastanak nereda. Velike torbe stavite jednu do druge, a one manje clutch torbice složite jednu na drugu.

I kod pospremanja nakita treba slijediti određena pravila. Kopče uvijek držite zakopčanima kako biste smanjili mogućnost petljanja i gubitak privjesaka, a veće lančiće i nakit objesite na kukicu u ormaru kako bi vam bili pri ruci.

Ako imate prostora u stanu, u kakvom kutku montirajte policu na zidu za cipele i od pogleda je sakrijte kakvom slatkom zavjesom. Ukoliko to nije moguće, instalirajte policu blizu vrata, a cipele s obzirom na boju posložite na maštovit način. Visoke čizme držite na podu, a za vrijeme toplijih mjeseci pospremite ih u kutiju te ih stavite ispod kreveta. Izbjegavajte gomilanje neurednih cipela iza vrata jer tada nikada nećete znati točno što imate i izgubiti ćete mogućnost sjajnih modnih kombinacija.