ZA RAZLIKU OD ŽENA

Muškarci vole seksi aluzije na poslu

11.04.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Seksualno ponašanje na radnom mjestu kao što su šale koje aludiraju na seks, flert i zavođenje imaju negativan efekt na obje strane, čak i one koji su rekli da uživaju u tome, tvrde znanstvenici

Istraživanje koje je provelo sveučilište u Torontu pokušalo je otkriti imaju li zaposlenici, koji uživaju u seksualnom ponašanju na poslu, od toga ikakve koristi vezane uz posao koji obavljaju. Pod seksualnim ponašanjem u ovom se slučaju misli na seksualne šale, aluzije, razgovore o seksu i flert.

Cilj istraživanja bio je utvrditi imaju li muškarci i žene išta pozitivno od takvog ponašanja, kao što je uživanje u tome i društveno povezivanje. Pokazalo se da 25 posto zaposlenika seksualne aluzije smatra zabavnima i da im to laska. No od ispitanih žena, samo 10 posto njih je uživalo u seksi pričicama u uredu za razliku od polovice muških ispitanika. U najboljem slučaju takvo ponašanje vodi do toga da ljudima bude neugodno, a u najgorem do toga da radna okolina i muškarcima i ženama se počne činiti kao neprijateljsko okruženje.

Međutim, čak i on zaposlenici koji su uživali u takvom ponašanju bili su povučeniji na poslu, osjećali su se manje vrijednima i češće su pokazivali simptome depresije od onih koji se nisu susretali sa seksualnim ponašanjem na radnom mjestu.

Proveli smo stadiju kakva se nikad prije nije radila, jer su sve prijašnje bavile samo negativnim aspektima takvog ponašanja. Očekivali smo da ljudi koji to rade imaju barem neke koristi od toga. No iznenadili smo se kad smo otkrili da čak i oni koji kažu da uživaju u takvim seksualnim aluzijama od toga nemaju ama baš nikakve koristi', rekla je Jennifer Berdahl, psihologinja koja je vodila ovo istraživanje. Rezultati istraživanja trebali bi biti opomena zaposlenima da se suzdrže od takvog ponašanja na radnom mjestu, poručila je profesorica Berdahl.