UREĐENJE DOMA

Uštedite uz višenamjenski namještaj

Bionic
Reading

Za postizanje maksimalne iskoristivosti stambenog prostora, ali i uštede, pomoći će vam primjena višenamjenskog namještaja, koji zadovoljava različite potrebe, a svojim estetskim svojstvima se odlično uklapa u željenu interijersku koncepciju

Problemi su najčešće isti, bez obzira na veličinu stambenog prostora, uvijek nedostaje još jedna soba ili poneki kvadrat. No problem je rješiv uz pomoć pravilno odabranog namještaja, koji će svakom dijelu doma dodijeliti mogućnost višenamjenskog korištenja ili jednostavnog uklanjanja viška elemenata kako bi se prostor učinio većim.

Višenamjenski namještaj je osobito preporučljiv za manje stanove
u kojima živi pojedinac ili više njih gdje je dobra iskoristivost prostora kao i funkcionalnost namještaja nužna za kvalitetu stanovanja. Kako bi se izbjegla prenapučenost prostora, odaberite višenamjenski namještaj koji će reducirati broj elemenata, a zadržati potrebnu kvalitetu i iskoristivost prostora.

Najčešći problem oko dobre iskoristivosti se javlja pri organizaciji zone za spavanje, jer krevet koristimo preko noći dok spavamo, ostatak vremena on zauzima znatan dio prostora, a gotovo uopće nije u upotrebi. Problem nije toliko velik u prostranim domovima u kojima su organizirane zasebne spavaće sobe, tj. traktovi, ali u manjim stanovima to postaje ozbiljan problem.

Dnevni boravak može vrlo jednostavno postati spavaonica preko noći. Potrebno je naglasiti da je kvaliteta spavanja izuzetno važna, pa stoga nije svejedno koji način transformacije dnevnog boravka u spavaću sobu ćete odabrati. Jedan od najboljih je ugradnja kreveta s kvalitetnim madracem i podnicom u regal dnevnog boravka. Krevet je opremljen mehanizmom kojim jednostavnim povlačenjem prema gore ili dolje spuštate krevet iz regala tj. ponovo ga vraćate i činite nevidljivim u prostoru. Dno kreveta se podizanjem integrira s regalom i postaje vizualno njegov sastavni dio.

Za povremeno spavanje ili prijem gostiju primijenite klub garniture s pomoćnim ležajem, koji se na različite načine uvlači i izvlači iz same garniture ili trosjeda. U tome će vam pomoći i fotelje na razvlačenje te druge vrste pomoćnih ležajeva, koji se jednostavno sklapaju. Nastojte u cijelu priču ubaciti i kutiju za posteljinu tj. dodatno spremište, koje je često sastavni dio klub garnitura, a uvijek dobro dođe za pospremanje viška stvari koje se ne trebaju vidjeti u prostoru.

Dobra iskoristivost i multifunkcionalnost je izuzetno važna u dječjim sobama, koje su prostor za spavanje, igru i rad.
Poželjno je osloboditi dovoljno prostora u dječjim sobama, a to se najjednostavnije postiže višenamjenskim namještajem. Najveći dio dječje sobe zauzima krevet. Zgodan način njegovog 'skrivanja' je integracija s radnim stolom. U vrijeme kada soba postaje spavaonica, krevet na kotačićima se izvlači ispod radnog stola, a u vrijeme kada se koristi kao radni prostor, krevet se uvlači, a radni stol izvlači iznad njega. Na taj je način postignuta maksimalna iskoristivost dijela prostora koji zauzima krevet.

Dječju sobu
možete maksimalno iskoristiti i na druge jednostavne načine, pa čak i kada se u njoj nalaze kreveti za dvoje djece. Odaberite sistem kreveta na kat koje vertikalnim zakretanjem jednostavno prislanjate uz zid dok nisu u upotrebi. Tako oslobađate prostor za smještaj police, komode ili dodatnog radnog stola, koji imaju kotačiće i smješteni su ispod drugog radnog stola dok su kreveti u funkciji. Dno zakrenutih kreveta može biti obrađeno dekorativnim folijama.

Kreveti u prostoru se često smještaju na kat
kako bi se ispod njih oslobodio prostor za radni stol, hobi prostor ili neke druge svrhe. Stepenice, koje vode do povišenog kreveta, iskoristite na način da ih pretvorite u ladice praktične za odlaganje robe, rublja ili nekih drugih predmeta. Na taj način one nemaju samo komunikacijsku svrhu već služe u za odlaganje stvari.

Tabure ili policu za odlaganje novina odaberite s jednostavnim dodatkom, koji će poslužiti za serviranje hrane ili napitaka u dnevnom boravku, ali i postavljanje prijenosnog računala, dostupnog u bilo kojem trenutku. Ovakvih jednostavnih i praktičnih komada namještaja ima mnogo, pa ih potražite u salonima namještaja i učinite svoj dom praktičnim, funkcionalnim i prostranim!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr