ABECEDA ZDRAVOG KUĆANSTVA

Uzgajate li u domu skrivene klice?

18.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Samo zato što kućanski predmeti izgledaju čisto, ne znači da su bez bakterija, alergena ili još nekih gorih podmuklih neprijatelja vašeg zdravlja. Od spužvica, jastuka, do četkica za zube, popisali smo kalendar koji sugerira kad biste ih trebali baciti

U vašoj spavaćoj sobi

Jastuk
Čuvajte ga, ali ga redovito perite. Vašu glavu svake noći uronite u gnijezdo starog znoja, sline, peruti i grinja. No umjesto da ih bacate, investirajte u antialergijsku jastučnicu koja se može prati, pa blokira grinje, savjetuju dermatolozi. Za miran san perite jastuke svakih nekoliko mjeseci i mijenjajte posteljinu svakog tjedna.
Madraci
Bacite ih svakih osam do 10 godina. Tijekom vremena, mnogi sati koje ste proveli u krevetu oslabe madrac, kažu fizioterapeuti. Mislite na svoju kralježnicu pa investirajte u novi madrac koji može pomoći osjećate li bol i ukočenost.

U torbi za trening

Slušalice
Čuvajte ih dok traju! Imajte na umu da ih obrišete jednom tjedno antiseptikom ili alkoholom te ih držite dalje od prljavih tenisica. Mijenjajte spužvaste štitnike kad izgube formu. Dobijete li upalu uha, ostavite se slušalica na neko vrijeme.

Sportski grudnjak
Koristite ga dok je elastičan i dok podržava vaše grudi. Kod sportskih je grudnjaka znoj veliki problem: kombinacija vlage i trenja može iritirati osjetljivu kožu, kažu dermatolozi. Redovito ga perite nakon svakog treninga u hladnoj vodi.

Četkicu za zube bacite u smeće nakon tri mjeseca
U kupaonici

Četkica za zube
Bacite je u smeće nakon tri do četiri mjeseca. Uvijek dobro isperite četkicu nakon pranja zubi i držite je uspravno. Kad se vlakna opuste, četkanje zubi je manje učinkovito.

Spužva
Bacite je svaka tri mjeseca. Budući da spužve i rukavice za tuširanje rade piling vašoj koži, lako skupljaju bakterije. Operite je svaka dva tjedna. Još bolje: potpuno izbacite spužve i rukavice. Vaše ruke i gel za tuširanje s piling faktorom mogu kožu jednako omekšati.

Pribor za mankiranje
Čuvajte. Trebaju vas zabrinjavati klice samo ako imate infekciju kože ili ranice oko noktiju. U tom slučaju operite pribor alkoholom prije svake uporabe.

U kuhinji

Spužva
Bacite je nakon 30 dana. Spužva za pranje suđa upija sokove iz sirove i prerađene hrane i rasadište je klica. Bacite je jednom tjedno u stroj za pranje posuđa, rublja ili mikrovalnu pećnicu (na 30 sekundi dok je mokra) i pozdravite se s njom nakon najviše mjesec dana.

Plastične kutije
Bacite kad primijetite da su se pohabale. Izbjegavajte stavljati plastične posude u mikrovalnu pećnicu i prati ga u stroju za pranje posuđa, jer se u oba slučaja mogu pojaviti opasne kemikalije. Plastične posude uvijek perite ručno. Primijetite li da su se oštetile, bacite ih i zamijenite staklenim posudama.

Cekeri od tkanine
Čuvate, jer je ekološki pametnije imati ceker nego namirnice stavljati u plastične vrećice. Ipak, ne zaboravite ih redovito prati, jer torbe od tkanine mogu nositi fekalne bakterije od sirovog mesa i neopranog povrća, što je zapravo kao da svoje namirnice nosite u donjem rublju, savjetuje stranica Self.com