SAVJETI ZA MUDRE RADNIKE

Kako najlakše napredovati na poslu

11.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali što vaš šef doista misli dok vas pozdravlja u liftu? Niste jedini! No, da bi došli do tog odgovora, nije baš preporučljivo izravno ga pitati. Sljedeći savjeti vam mogu pomoći da mu pročitate misli, a možda da se i uspnete na korporacijskoj ljestvici

Određenim bezopasnim trikovima možete se poslužiti kako biste na radnome mjestu stvorili bolju sliku o sebi, a možda vam to nikada nije palo na pamet, no sitni propusti mogu vas koštati jako puno, piše Glo.msn.com. Uz pomoć sljedećih savjeta, pročitajte misli svome šefu, a možda i saznate nešto što uopće niste očekivali.

Vaš stav može donijeti promaknuće ili ga pak onemogućiti
Šefovi gledaju vaš Facebook profil
Svaki put kada na Facebooku objavite nešto upitno, zapitajte se biste li željeli da to vidi i vaš šef. Budite oprezni s informacijama koje dijelite na društvenim mrežama, a vezane su za događaje vikendom ili vaše mišljenje o kolegi koje baš i nije najbolje.

Sve je u stavu
Bez obzira na to u kakvom okruženju radite, politika kompanije je jako važna i vrijedi je poštivati. Ono što vam vaš šef najvjerojatnije nikada neće reći jest da je od ispunjavanja radnih zadataka često važnija vaša sposobnost za suradnju s kolegama. U većini slučajeva, premda ispunjavate svoje radne zadatke bez greške, ako vas vaše kolege smatraju neugodnima i grubima, teško da će se šef odlučiti baš vas unaprijediti.

Usudite se tražiti

Ma koliko to poricali, šefovi više od svega cijene zaposlenike koji imaju osobnost i ne boje je se pokazati. Nikoga neće posebno impresionirati izvješće koje ste ostavili na vrijeme na stolu niti će vas zbog toga promaknuti. Ako smatrate da to zaslužujete, ne bojte se zatražiti povišicu ili promaknuće.

Odjeća je važna

Svaki dan za posao se odjenite kao da biste baš taj dan mogli biti pozvani na sastanak u šefov ured. Premda vaš nadređeni ima važnijeg posla nego se fokusirati na vašu odjeću i poslovnu etiketu, ako u tom segmentu podbacite, mogli biste osjetiti negativne posljedice. Vjerovali ili ne, upravo to bi mogao biti razlog koji će prevagnuti u odluci tko će dobiti promaknuće.

Prilagodite se šefovoj osobnosti
Ako niste sigurni preferira li vaš šef komunikaciju licem u lice ili pak putem e-maila ili telefona, jednostavno ga pitajte. Osim toga, porazgovarajte sa šefom o kojim segmentima posla želi biti redovito izvještavan, a koji dio posla želi da vi preuzmete. Također vodite računa i o tome da se prilagodite njegovoj ili njezinoj osobnosti. Na primjer, ako je vaš šef introvertirana osoba, izbjegavajte prisilnu komunikaciju licem u lice.

Sami riješite probleme
Većina zaposlenika do šefa ili šefice dolazi s problemima te očekuju da ih njihov nadređeni riješi. No, zaposlenici koji se ističu u gomili su oni koji će ponuditi rješenje problema. Ukoliko, na primjer, imate problema s izradom određenog projekta ili sa suradnjom određenog klijenta, šefu recite za problem te ponudite i barem tri moguća rješenja – to što ste mislili, unaprijed će se cijeniti.

Nemojte biti sramežljivi
Vaš šef ili šefica ne može znati točno sve što ste napravili i koje ste projekte završili. Stoga prilikom završetka idućeg projekta pošaljite motivacijsku čestitku kolegama, ali među adrese uključite i šefa ili šeficu. Isto tako, nije zabranjeno poslati mjesečni raspored projekata i popis postignuća. Tako će nadređeni imati uvid u vaš rad, a vi ćete se moći nenametljivo istaknuti i malo pohvaliti.

Budite odgovorni
Bez obzira na to kasnite li s izradom projekta ili ste nešto neuspješno izveli, nemojte pokušavati kriviti druge i negdje drugdje tražiti objašnjenja za neuspjeh. Rijetko tko će poželjeti unaprijediti osobu koja nije u stanju preuzeti zasluženu krivicu na sebe. Izrazi poput 'žao mi je' i 'to se neće ponoviti' mogu vam osigurati napredak u karijeri.