Obitelj i dom STARIJIMA I MLAĐIMA JE LAKŠE

Roditelji priznali da zanemaruju srednju djecu

  • Autor: G. R.
  • 9.4.2009 9:23:13
  • 9.4.2009 7:49:45

Trećina roditelja koja imaju troje djece priznala je da najčešće zanemaruju srednje dijete, a to su zanemarivanje osjetila i sama djeca

Činjenica da se srednjem djetetu posvećuje manje pažnje, kažu stručnjaci, nije toliko loša i može im biti čak i prednost. Naime, čak četvero od desetero srednje djece vjeruje da je odraslo puno brže baš zato što su se borili sami za sebe. Istraživanje je obavljeno na tisuću roditelja i tisuću srednje djece u Velikoj Britaniji, a polovica ih je priznala da su ih roditelji pazili i mazili puno manje nego stariju i mlađu braću i sestre zbog čega su mnoge stvari naučili brže.

Jednak broj ih je priznao da su se morali boriti za roditeljsku pažnju, a trećina ih je priznala da su osjećali kako za njih u obitelji nema prave uloge. Više od trećine također je reklo da su domaće zadaće uglavnom radili sami, ali ih 45 posto danas smatra da su akademski napredovali u odnosu na svoju braću i sestre. No isto tako trećina roditelja kaže da im je srednje dijete bilo najneposlušnije u obitelji.

'Rezultati ovog istraživanja fascinantni su, jer i roditelji i srednja djeca osjećaju da nemaju određenu ulogu u obitelji. Najstarije dijete je prvorođeno i stoga ima posebnu vezu s roditeljima, a najmlađe dijete odmah dobiva ulogu bebe u obitelji. No to što su primorani vrlo rano naučiti osoviti se na noge zapravo ima pozitivan učinka na najveći broj srednje djece', rekla je voditeljica istraživanja Kathryn Crawford.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više