Obitelj i dom BOŽIĆNI HORMONI

Dokazano - blagdani nas uistinu izluđuju!

  • Autor: tportal.hr
  • 9.12.2011 11:30:46
  • 9.12.2011 10:40:39

Golem stres koji osjećate uoči blagdana nije plod vaše mašte, već dokazano stanje koje uzrokuje mješavina hormona. No postoji način na koji to možete izbjeći

Što stoji iza idilične slike okićene jelke, toplog kamina, božićnih darova i bogate blagdanske trpeze? Velik stres! Znanstvenici tvrde da kaotičan raspored priprema za Božić, a koji se najvećim dijelom odnosi na nabavu i pripremu hrane, uzrokuje divljanje hormona, pa čak i najstabilnije osobe pomalo polude.

'Svake godine prije blagdana, unatoč tomu što znamo da pretjerujemo, predajemo se ludilu 'božićnih hormona'. Činimo to svaki put iznova', napisao je ranije ove godine u Journal of Neuroendocrinology Mike Ludwig sa sveučilišta Edinburgh. Dodaje da su blagdani za većinu ljudi traumatski događaj zbog svih priprema.

Dr. Robert Lustig sa sveučilišta California pojašnjava da je ponašanje uoči blagdana uvjetovano hormonima koji nas prisiljavaju na nerazumne poteze i misli. 'U svakom slučaju, blagdanski dani iz nas izvlače ono najbolje, ali jednako tako i ono najgore', istaknuo je dr. Lustig. Naglasio je da uoči blagdana ljudskim tijelom dominira mješavina kortizola, serotnina i dopamina.

Što se viče luči dopamin, kaže dr. Lustig, potrebne su nam veće količine hrane da bi se 'probudili' hormoni ugode, a to u konačnici rezultira prejedanjem. Dakako, siječanj dočekujemo nezadovoljni jer smo dobili pokoji kilogram viška.

Zbog porasta razine stresa u tijelu u predblagdanskim danima, raste i krvni tlak, slabi imunitet i raste razina šećera u krvi. Rezultat svega toga su drastične promjene raspoloženja - u vrlo kratkom vremenu od jake depresije do velike sreće.

Da bi donekle olakšali ljudima, stručnjaci poručuju da je bit blagdana nešto drugo te da istinska sreća nema ništa s novcem, darovima i obiljem hrane. 'Najbolje je uživati u zajedništvu i biti zahvalan zbog onoga što imate', složno su poručili stručnjaci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više