NAJPOPULARNIJA IMENA U 2011.

U Hrvatskoj rođeni Ezel, Šeherezada i Rianna

08.12.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Luka je najpopularnije muško ime ove godine, a žensko Lana. Bilo je i onih neuobičajenih poput Šeherezade i Ezela. Koja su još popularna imena, otkrijte u našem pregledu najpopularnijih imena ove godine u Hrvatskoj

Ukus roditelja u pogledu odabira imena djece nije se bitno mijenjao u odnosu na prošlu godinu, barem kada je riječ o muškim imenima. Naime, u Hrvatskoj je i dalje uvjerljivo najpopularnije ime Luka, a u stopu ga slijede Ivan i Marko. Dok kod odabira muških imena prevladavaju ona tradicionalnija, kod ženskih je situacija nešto drukčija. Za razliku od prošle godine kada je najčešće žensko ime bilo Ema, ove godine na tron se vratilo ime Lana, koje je i u 2009. bilo najpopularnije žensko ime.

Odabir imena djece sličan je prošlogodišnjem

Uz Lanu, najčešća ženska imena ove godine bila su i Mia, Lucija te Petra.

Matični uredi diljem Hrvatske bilježe i nekoliko neobičnih imena u kojima se jasno očituje utjecaj meksičkih i turskih sapunica, ali i šubiznis svijeta. Tako su u Hrvatskoj ove godine rođeni Alessandro, Carlos, Ezel, Vigo i Angelo Andres te Alanisa, Rianna, Melek, Alehandra, Dita i Šeherezada.

Pojavu nesvakidašnjih imena zabilježili su i u zagrebačkom Matičnom uredu. Riječ je o imenima kojih u proteklih 20-ak godina nije bilo u državnoj matici rođenih, a to su Kasper, Mak, Lucas, Lenon, Ardi, Timur i Orhan te Nia, Nea, Ajla, Isa, Kali, Noemi, Alanis, Zoi, Ula i Enola. Ipak, dominiraju tradicionalnija imena, i to posebno ona muška, pa su najčešća Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Karlo, Mihael, Fran i Gabriel. Od ženskih su pak ove godine najpopularnija imena bila Lana, Ema, Lucija, Petra, Mia, Ana, Marija, Lara i Iva.

Zadarski Matični ured ne bilježi nijedno neuobičajeno ime, a u pogledu muških imena, najpopularnija su ona tradicionalna - Luka, Ivan, Jakov, Roko, Niko, Lovre, Ante, Marko, Matej, David… Ukus zadarskih roditelja ne

razlikuje se bitno od ostatka Hrvatske, pa su i na tom području najpopularnija ženska imena imena Mia, Lucija, Lana, Lara, Sara, Nika, Klara, Lea, Marta i Marija.

Luka i Marko omiljena su muška imena i na području Slavonskoga Broda. No, roditelji su birali i druga tradicionalna imena poput Mateja, Petra, Davida, Filipa, Ivana i Josipa. Od ženskih imena u protekloj godini u Slavonskom Brodu najpopularnije je bilo Ana, a česta su bila i Lana, Petra, Mia, Marija, Ema, Sara, Dora i Lara. Prema izvješću iz Matičnog ureda Slavonski Bord, vidljivo je da su neki roditelji bili prilično maštoviti pri odabiru imena djece pa su tako rođeni Egon, Angelo Andres, Angelo Gabriele, Can, Stiven i Migel te Melani, Alehandra, Ameli, Estrella, Maura, Nala te Zara Megan.

Tradicija je vidljivo dominirala i pri odabiru muških imena na splitskom području, pa su tako najpopularnija Ivan, Luka, Ante, Roko, Marko, Josip, Toni, Nikola, Marin, Duje, Petar i Lovre. Od ženskih najčešća su bila Lana, Petra, Ana, Lucija, Marta, Iva, Marija, Sara, Mia, Ema, Gabriela i Lara. Bilo je i onih nesvakidašnjih poput muških Diart, Efe Danijel, Vigo i Evan te ženskih Amneris, Chloe, Jara, Misha i Harley. Roditelji očito žele da im djeca nose originalna imena koja se neće lako zaboravljati.

Luka i Ivan najpopularnija su imena i na području Rijeke, a slijede ih David, Leon, Mateo, Antonio, Ivano, Karlo, Marko, Jakov i Filip. Uvjerljivo najpopularnije žensko ime na riječkom području bilo je Sara, a slijede ga Mia, Lucija, Lana, Lara, Dora i Ana. Bilo je i onih koje ne čujemo svaki dan poput muških Kenan, Neo, Loris, Natan, Alessandro, Carlos, Ezel, Lan i Tristan te ženskih Elin, Zoe, Valnea, Dakota, Dita, Kimberly, Melek, Rianna, Šeheraza i Šeherezada.

Budući da je vidljiv utjecaj sapunica na odabir imena djece, možemo možda predvidjeti koja će imena iduće godine biti popularna. S obzirom na to da su ovih mjeseci vrlo gledane domaće sapunice, nećemo se začuditi ako iduće godine najpopularnija imena budu Lara, Jakov, Nikša, Lejla, Karmen, Nikol, Marko, Ines i Sara. No, točnost naših prognoza moći ćemo provjeriti tek za godinu dana.

Najčešća ženska imena ove godine u Hrvatskoj:
Lana
Mia
Lucija
Lara
Petra
Ema
Ana


Najčešća muška imena ove godine u Hrvatskoj:

Luka
Ivan
Marko
David
Filip
Petar
Matej