Obitelj i dom HRVATSKO ISTRAŽIVANJE O ODGOJU:

Djetetu treba slomiti prkos i pustiti ga da plače

Najnovije istraživanje koje je provedeno u sklopu UNICEF-ove akcije 'Prve tri su najvažnije' otkriva da su metode odgoja mnogih roditelja u Hrvatskoj prilično šokantne

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 600 odraslih osoba, pokazuje da svaki drugi Hrvat smatra da je važno na vrijeme slomiti dječji prkos i tvrdoglavost jer se 'drvo svija dok je mlado', piše Jutarnji list. Čak 62 posto ispitanika je uvjereno da djeca ne smiju ometati razgovor odraslih, a 40 posto njih ne vjeruje da djetetu treba najaviti da će mu se dogoditi nešto neugodno jer će mu biti lakše ako to ne zna. Usto, svaki peti ispitanik misli da je dobro pustiti dojenče da dugo plače jer tako jača pluća!

Cilj istraživanja bio je ustanoviti koliko se novi modeli odgoja i ideje o optimalnom roditeljskom ponašanju odražavaju na shvaćanje šire javnosti, a rezultati su prilično poražavajući. 'Sustavi uvjerenja o ispravnom ponašanju prema malom djetetu u bitnom su neskladu sa znanstvenim spoznajama i karakteristični su za modele koji su povijesno prethodili suvremenom roditeljstvu, što može dovesti do potencijalne štete za djecu', ističu autorice.

Upitnik je bio podijeljen u pet dijelova u kojima su ispitanici odgovarali slažu li se ili ne s određenim tvrdnjama. S modernom razvojnom psihologijom Hrvati se najviše slažu oko važnosti roditeljske uključenosti. Naime, gotovo svi ispitanici smatraju kako je iznimno važno da se roditelji igraju i razgovaraju s djetetom od njegove najranije dobi.

Poražavajući su podaci da je 54 posto ispitanika uvjereno da djetetu treba slomiti prkos prije treće godine života. S tom se tvrdnjom uglavnom slaže i 19 posto ispitanika. Čak 83 posto njih smatra da djeca ne smiju ometati razgovor odraslih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više