ORIGAMI DOM

Pogledajte kako jednosobni stan pretvoriti u četverosobni

15.11.2011 u 07:28

Bionic
Reading

Prije šest godina američki učitelj Eric Schneider kupio je najveći stan koji si je u tom trenutku mogao priuštiti na Manhattanu. Stan od jedva 42 četvorna metra tada je platio 235.000 dolara

'To je bio otvoreni kvadrat u kojem nije bilo ničeg osim nekoliko starih ormara i stare kuhinje u kutu', rekao je Schneider, koji je zatim prepustio arhitektima Michaelu Chenu i Kari Anderson iz studija Normal Projects da od stančića naprave zanimljiv i praktičan dom.

Arhitekti su vrlo brzo shvatili da jednostavno nema dovoljno kvadrata da bi mogli odijeliti prostor u zasebne prostorije te su pustili mašti na volju.

Da bi omogućili klijentu da ima poseban prostor za spavanje, dnevni odmor i pristojnu kuhinju, jer obožava kuhati, morali su pristupiti kreativnijem rješenju. Tako su stvorili objekt koji je veći od namještaja, ali manji od samog stana, a koji se prilagođava dnevnim aktivnostima svog stanara.

Riječ je o velikom, plavom ormaru u kojem se nalazi sve što je Ericu potrebno: zidovi, krevet, stol, police i ormar, zapravo većina namještaja koji inače stane u prosječan četverosobni stan.

Da bi se pretvorio u spavaću sobu, vrata ormara se otvore i stvore zid koji dijeli dnevnu od spavaće sobe, a zatim se otvori krevet s ugrađenim noćnim ormarićem i svjetiljkom. Otvaranjem drugih vrata Schneider može stvoriti ne samo spavaću sobu s pripadajućim ormarom, već i radnu sobu s bibliotekom, spavaću osobu za goste i dnevnu sobu ili pak prostor za zabavu s mini barom.

Schneider je potrošio 70.000 dolara za renoviranje stana, a u tu cijenu nije uključen samo origami ormar, već i nova kupaonica, ostatak namještaja, kuhinja, posuđe…